IZDVAJANJA

Ne ispunjavamo ni osnovne uvjete za članstvo u NATO savezu

E. HALIMIĆ

5.8.2018

Bosna i Hercegovina deklarativno je opredijeljena za članstvo u NATO savezu, međutim, da bi se to ostvarilo, dug je put koji, prije svega, podrazumijeva značajna novčana izdvajanja za odbranu.

Tako će susjedna Crna Gora ove godine za odbranu potrošiti 71 milion eura, što je 1,7 posto crnogorskog BDP-a, pokazuju podaci iz izvještaja Alijanse o izdvajanjima zemalja članica od 2011. do 2018. godine. Dakle, Crna Gora troši 110 eura ili 8,2 posto BDP-a za odbranu po glavi stanovnika. Crna Gora je u prošloj godini potrošila 66 miliona eura, odnosno 1,58 posto BDP-a, a prema tvrdnjama crnogorskih zvaničnika, do 2024. godine dostići će nivo izdvajanja od dva posto, što je zahtjev Alijanse za sve članice.

S druge strane, naša zemlja za odbranu iz budžeta izdvoji oko 286 miliona KM, što je po glavi stanovnika oko 77 KM. Nominalni bruto društveni proizvod BiH je na nivou oko 30 milijardi KM. Nije nužno govoriti da 286 miliona KM, koliko naša država troši na odbranu, nije ni blizu dva posto BDP, koliko zahtijeva Alijansa.

Analitičar u oblasti sigurnosti Denis Hadžović kazao je da u projekciji budžeta za naredne tri godine nije predviđeno povećanje iznosa koji se troši za odbranu BiH.

- Uz ovakvu politiku dolazimo u situaciju da će Oružane snage BiH postati socijalna kategorija kao što je to bilo s entitetskim vojskama prije nego što su rasformirane – tvrdi Hadžović.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.