NOVI PROBLEMI

Postoji mogućnost da je lokalitet u Hadžićima predviđen za migrante miniran

Arhiv

Nezavisne novine

6.8.2018

Jedini prostor koji je BiH uspjela bez protivljenja lokalnog stanovništva ustupiti za smještaj migranata čini se da je opasan zbog toga što postoji mogućnost da je miniran.

Naime, u izvještaju Koordinacionog tijela za pitanja migranata u BiH koji je Vijeće ministara BiH trebalo da razmatra prošle sedmice, koji je u posjedu "Nezavisnih", navodi se da postoji opasnost da se u kasarni "Ušivak" i oko nje, općina Hadžići, nalaze minskoeksplozivne naprave.

Ministarstvo civilnih poslova BiH o tome je obavijestilo Koordinacioni odbor za pitanja migranata, a Ministarstvo je ovu informaciju dobilo od Federalne uprave civilne zaštite te je Koordinacioni odbor, također, obaviješten da će Centar za uklanjanje mina BHMAC hitno pristupiti rješavanju ovog problema. Ovaj izvještaj bi trebalo da se nađe na jednoj od narednih sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, navode ''Nezavisne''.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, kaže da je ova informacija zabrinjavajuća i da je to nehuman odnos prema ljudima koji bježe od ratnih strahota.

- Zamislite, bježe od rata, a mi ih ovdje šaljemo u minirana područja. Mislim da je krajnje vrijeme da BiH, ali i EU odriješe kesu i da se na adekvatan način pomogne tim ljudima dok čekaju na prolaz do svoga odredišta - kaže Isaković.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, ističe da sve ovo pokazuje koliko je problem s migrantima ozbiljniji nego što ga i mi sami možemo pojmiti.

- Možete pomisliti kako će reagirati EU ukoliko se ispostavi da zaista ljude želimo smjestiti u područje koje je minirano. Ljudi bježe od mina i dođu kod nas u minirano područje. Mislim da BiH u ovom momentu za ove razmjere problema nema odgovor - kaže Novaković.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kaže da je kasarna "Ušivak" već trebala primiti prve migrante, ali je, prema svemu sudeći, sve zaustavljeno.

- Nijedan od problema s migrantima nije riješen, a kasarna koja ima prostor 100.000 kvadratnih metara 2005. godine je vraćena Vladi FBiH kao neperspektivna vojna imovina, a u nju niko nije ulagao. Ako je tačno da postoji mogućnost da se u njoj nalaze mine, onda je to prava tragedija, jer onda taj prostor nema nikakvih uvjeta za smještaj migranata - kaže Majkić, ističući da i to dokazuje da BiH nema kapaciteta da riješi problem migranata.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka i bivši ministar sigurnosti BiH, kaže da smještaj migranata mora zadovoljiti uvjete propisane međunarodnim normama te da kasarna mora imati te uvjete i potvrdu od nadležnih državnih institucija da je sigurna s bilo kog aspekta, a pogotovo zbog činjenice da postoji mogućnost da je taj prostor u proteklom ratu miniran.

- Država ima svoje agencije koje mogu kazati je li područje sigurno - kaže Ahmetović.

Za sedam mjeseci 9.548 migranata

U izvještaju stoji da je u prvih sedam mjeseci ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 9.548 nelegalnih migranata te da je namjeru za podnošenje azila u BiH iskazalo njih 8.805, dok je 708 osoba podnijelo zahtjev za azil.

Tvrde da je najviše migranata iz Pakistana 3.132, Sirije 1.577, Irana 1.130, Afganistana 1.102 i Iraka 808. U izvještaju se kaže da je od 20. jula do 26. jula prijavljeno 617 nezakonitih migranata, zaključuje se u tekstu ''Nezavisnih''.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.