LJETO

Atrakcija na bh. kupalištima: Bosanci i Hercegovci konačno dočekali prave sunčane dane

Sarajevo: Hiljade gostiju na „Termalnoj rivijeri“ ( A. Durgut)

Piše: E. D. A.

6.8.2018

Građani Bosne i Hercegovine napokon su dočekali ljeto, sunce i vrućine. Kupališta koja su tokom juna i jula zbog kiše i nižih temperatura bila pusta, jučer su vrvjela od kupača, a uz gradske bazene tražilo se mjesto više.

Tokom dana temperatura se u većem dijelu BiH nije spuštala ispod 30. podjeljka, a ekipe „Dnevnog avaza“ obišle su popularna kupališta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci...


 Oživjela i tuzlanska Panonska jezera 


Na „Termalnoj rivijeri“ kupale su se i sunčale hiljade Sarajlija, ali i turista. Najmlađi su uživali u spustu niz tobogan i hladili se uz sladoled, a oni nešto stariji od UV zraka su se krili pod suncobranima.

Zabave nije nedostajalo. Uz muziku, pod budnim okom spasilaca, kupači su uživali u valovima, džakuziju, vodenim masažerima...

Nakon dugog kišovitog perioda oživjela su i tuzlanska Panonska jezera i ponovo su podsjetila na dane kada se u ovom jedinstvenom kompleksu „slanih laguna“ tražilo mjesto više. Od ranih jutarnjih sati slijevale su se rijeke ljudi na „Panonici“ kako bi napokon vreo sunčani dan iskoristili za uživanja u čarima slane vode.

- Poslije odmora na Jadranu zaželjela sam se i našeg mora. Svi znamo kakvo je vrijeme bilo, ali dovoljan je jedan dan da čovjek bude prezadovoljan onim što ovaj kompleks pruža - kaže nam Danira, jedna od posjetiteljki „Panonice“.


 Banja Luka: Spas od vrućina uz Vrbas (Foto: G. Dakić) 


Zbog izgradnje novog mosta na Vrbasu Banja Luka je ove godine ostala bez najpoznatije i najpopularnije plaže „Zeleni raj“. Ali, to nije spriječilo kupače da uživaju u plivanju u hladnoj rijeci. Premjestili su se stotinjak metara nizvodno, na plažu „Abacija“.

- Nadam se da će radovi biti završeni do kraja godine i da ćemo se vratiti na staru plažu. Tu je Vrbas miran, momci iz kraja su napravili mjesta za roštiljanje, ogromni hrastovi prave sjajnu hladovinu, a postoje i tuševi. Svega toga na „Abaciji“ nema, ali nužda zakon mijenja - istakla je Jelena Tepić. 

 Zenica: Bazen jučer otvoren 

I Zeničani su spas od vrućina tražili na gradskom bazenu koji je otvoren tek jučer. Iako nije bilo gužve, zabave nije nedostajalo.

- Još nije zabilježeno ovako loše ljetno vrijeme u Zenici. Nadamo se ipak da će nas vrijeme poslužiti do kraja avgusta. Planirano je da radimo do početka školske godine, ali ukoliko vremenski uvjeti dopuste, nastavit ćemo i u dijelu septembra - rekli su nam iz službe Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskim objektima u Zenici.

Mostar: Turisti se hladili u Neretvi (Foto: M. Smajkić)


Tradicionalno, Mostarci vikendom spas od „zvizdana“ traže na moru. A oni koji su odlučili ostati u gradu, osvježenje su potražili na bazenima od Mostara do Blagaja, Bune i drugih mjesta, a ima i onih koji su se rashlađivali u Buni i Bunici.

U Neretvi je sve manje kupača, ali su spas od jučerašnje vreline, budući da je Mostar bio najtopliji grad u BiH sa 35 stepeni, u ovoj rijeci potražili brojni turisti.

Uživaju i Konjičani

Konjičani osvježenje traže u Neretvi, na Boračkom i Jablaničkom jezeru, a na raspolaganju su im i bazeni. 

Bazeni su puni gostiju (Foto: M. Ćosić)

Gradski bazen „Aqua park“ ovih dana pun je gostiju koji uživaju u raznovrsnim sadržajima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.