FREELANCERI

Porodica s djetetom s poteškoćama u razvoju živi od interneta: Vlast je, izgleda, gladna i naše posljednje korice hljeba!

Posao od kuće radi ostatak dana i noću do ranih jutarnjih sati

Piše: E. HALIMIĆ

6.8.2018

U našem društvu često preovladava mišljenje kako freelanceri koji poslove obavljaju od kuće putem interneta dobro zarađuju od stranih kompanija. No, da to nije tako pokazuje primjer četveročlane porodice s područja Zeničko-dobojskog kantona, koja ne želi da joj otkrivamo identitet.

Razgovarali smo s majkom dvoje djece M. M. Š. (puno ime i prezime poznati redakciji), koja je na najbolji način opisala koliko je odluka Porezne uprave FBiH da oporezuje ovu vrstu djelatnosti pogubna.

Završili fakultete

 - Muž i ja smo završili fakultete, a u braku smo šest godina. Zbog nemogućnosti da pronađemo posao, nakon što smo dobili prvo dijete, muž je počeo da se aktivno bavi grafičkim dizajnom zarađujući novac tako što se prijavljuje na takmičenja na internetu na kojima se traži izrada logotipa, biznis kartica, flajera...

Dakle, prijavljuje se na takmičenja i nekad dobije jedno od 20 ili 50 takmičenja. Radi od osam do 12 sati dnevno. Nekad po dva do tri mjeseca ne zaradi ništa. Ako zaradi više u jednom mjesecu, novac se mora raspodijeliti i na iduća dva, jer zarada nije redovna, a obaveze i računi ne čekaju – opisuje M. M. Š.

Ona nije mogla pronaći posao u svojoj struci, a i zbog djeteta s poteškoćama u razvoju potrebno je da stalno bude u kući.

- Dijete svakodnevno mora posjećivati defektologa koji je osam kilometara udaljen od nas, ali se trudimo na sve moguće načine da se izvuče iz stanja u kojem se nalazi, a pomoći od države nemamo, niti je očekujemo. Muž izgubi cijeli dan u vožnji i čekanju da se završe svi časovi kod logopeda i defektologa, pa posao od kuće radi ostatak dana i noću do ranih jutarnjih sati – dodaje naša sagovornica.

Ne traže pomoć

Prema njenim riječima, da nema rada od kuće, njihova porodica ne bi imala od čega živjeti.

 - Ne tražimo pomoć od države, ne prosimo, ali su, izgleda, naši funkcioneri gladni i naše posljednje korice hljeba. Ako budemo morali platiti porez retroaktivno, kao što je to predviđeno odlukom Porezne uprave FBiH, morat ćemo imati dobru sreću na takmičenjima da izvadimo državu iz dugova i uplatimo im čim prije ono što potražuju - ogorčena je ova majka.   

Političari, je li vam malo? 

 - Mi političarima ne umanjujemo plaće, na kraju krajeva, mi smo im te poslove na izborima i dali. Štaviše, redovno naplaćuju svoje plaće od nas, građana, koji sav svoj novac ostavljamo u ovoj državi i od kojeg upravo političari najviše imaju koristi. Pa zar im je malo? Dragi naši političari, nemamo problem s naplatom poreza, naplatite nam sve ono što prelazi visine vaših mjesečnih plaća koje svakako mi kao građani isplaćujemo. Mi ni godišnje ne zaradimo ono što se vama mjesečno isplaćuje - poručuje M. M. Š.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.