BAHATOST 

Divljaju, pretječu na punoj liniji, voze kroz crveno i 200 kilometara na sat

Izetbegovićeva pratnja prošla kroz crveno svjetlo u Lukavici

E. Trako

7.8.2018

Na uglavnom lošim i nepreglednim bh. saobraćajnicama, koje su rizične i onda kada se vozi 60 kilometara na sat, redovno se mogu sresti kolone od najmanje tri crne limuzine ili terenca s uključenim plavim i crvenim svjetlima kako silovito žure i pretječu sve koji su im na putu, prolaze kroz crveno na semaforu, bez obzira na rizik koji time izazivaju. 

Dva vozila u pratnji

Imajući u vidu komplicirano administrativno uređenje vlasti, više desetaka, koriste pravo na službena vozila, koji uz to imaju barem po jedno, a često i dva i više vozila u pratnji.

Primjerice, kada tri člana Predsjedništva BiH putuju zajedno, iako je to rijetkost, to znači angažiranje najmanje devet vozila.

Slične mjere osiguranja prate i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, gotovo sve ministre i druge dužnosnike na državnom i entitetskim nivoima, ali najspektakularnije su kolone predsjednika.

Izetbegović nikad ne komentariše

Tako je objektiv kamere naših fotoreportera dvije godine zaredom zabilježio divljanje pratnje Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA, i to po povratku s Igmana, kada se organizira manifestacija u čast šehidima, palim borcima te veteranima rata.

Lani je pratnja Izetbegovića na punoj liniji pretjecala kolonu automobila, dovodeći u opasnost sve učesnike koji su dolazili iz suprotnog smjera. Ove godine je na raskrsnici u Lukavici ista pratnja prošla kroz crveno svjetlo.

Dodik: Zaustavljen u Hrvatskoj zbog prebrze vožnje

U februaru ove godine, doduše u Hrvatskoj (to ne znači da u BiH ne voze prebrzo, samo ne smije niko da ih zaustavi), prestretač hrvatske saobraćajne policije zaustavio je Milorada Dodika i njegovu pratnju na autocesti pri povratku iz Beograda u Banju Luku jer su vozili brzinom od 200 kilometara na sat.

- Kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska prometna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to - pojasnio je Dodik taj događaj.


Potrebe siromašnih

Od ovakvog bahatog ponašanja groze se građani koji gladni idu na spavanje, ali i ambasadori u našoj zemlji. Jedan od „šamara“ bahatim bh. vlastodršcima udario je 2014. godine Hideo Jamazaki, ambasador Japana.

- Korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima, oglušujući se na potrebe siromašnih. Koristite bespotrebne policijske pratnje da bi mogli "brzom i bezobzirnom vožnjom" ugrožavati druge sudionike u saobraćaju – kritizirao je tada Jamazaki.

„Na jedno uho ušlo, na drugo izašlo“, dragi gospodine Jamazaki. 

Yamazaki: Korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.