UPOZORENJE Dok Mektić govori da ništa nije ni haotično ni dramatično

Nikola Špirić: Migrantska kriza je izmakla kontroli, na putu je do potpune anarhije

Srna
08.08.2018 11:15

Foto: Arhiv

Migrantska kriza je izmakla kontroli, a ako vlasti na nivou BiH ne budu shvatile njenu dubinu, u neizvjesnost ulaze i domicilno stanovništvo i migranti, što je put do potpune anarhije, izjavio je Srni potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić. 

Špirić je upozorio da će se situacija u vezi s migrantskom krizom razvijati po najgorem mogućem scenariju sve dok vlasti na nivou BiH ne budu shvatile njenu dubinu i dok ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić bude govorio da ništa nije ni haotično ni dramatično.

- Da je kriza izmakla kontroli, govori i spontano okupljanje građana najavljeno za ponedjeljak u Bihaću. Bliže se jesen i zima i u neizvjesnost ulaze i domicilno stanovništvo i migranti. Naredna faza je da spontani protesti prerastu u samoorganiziranje građana, a hoće li tome pristupiti i migranti, ostaje da vidimo - istakao je Špirić.

On je podvukao da je BiH jedina zemlja u kojoj migranti imaju ista prava kretanja kao i domicilno stanovništvo.

- Do potpune anarhije Mektić će nam poručivati da su se mafija i kriminalci 80 posto involvirali u migrantsku krizu. Ako je i od Mektića, previše je. Aferim, ministre - poručio je Špirić.

Mektić je jučer u Sarajevu izjavio da situacija u BiH u vezi s migrantskom krizom nije "haotična i anarhična".

- Ništa nije haotično, ništa anarhično i ništa drugačije nego što se dešava u svim državama zapadnog Balkana, ništa drugačije nego u Srbiji, odakle primamo 80 posto migranata. Oko 80 posto migrantske rute kroz BiH kontroliraju krijumčari i mafija - rekao je Mektić.

NA VRH