TURISTIČKA PATROLA

Teslić: Hvala ti, Simo, na Banji Vrućici, ona je naše bogatstvo

Panorama Banje Vrućice: Blagodat za zdravlje i odmor

H. ČALIĆ

8.8.2018

Banja Vrućica (ZTC), po kojoj je evo stotinu godina poznat Teslić, obgrljen blagim brežuljcima planine Borje, obrasle četinarskom i bjelogoričnom šumom, uz rijeku Usoru, na 230 metara nadmorske visine, ime je dobila po termomineralnoj vodi, temperature 38 stepeni. Nije šala, ako ne znate gdje je Teslić, pitajte gdje je Banja Vrućica.

Kupači ovog ljeta okupirali bazene

Pračovjek u Ratuši

Turističku patrolu “Dnevnog avaza” jučer, po paklenoj vrućini, interesirale su i ostale turističke tekovine Teslića, grada koji s jedne strane opasuje planina Borja, s druge Vučijak, a tu je negdje i pećina Rastuža, pa etno-plaža Lane. Ima tu još vrijednih stvari o kojima zbori sekretar Turističke organizacije Teslića Danijel Petrović.

- Ovo je lijep kraj, pitom. Banja Vrućica naš je ponos, naša zlatna koka. Pećina Rastuša sa 570 metara istražene unutrašnjosti i uređenim stazama osvijetljena je i bogata pećinskim nakitom stalagmitima, salivima, araperijama, a zidovi pećine pokriveni su“tigrovom kožom”. U njoj su pronađeni ostaci pračovjeka. Prije deset godina u Rastuši su boravili stručnjaci s Kembridža i pronašli ostatke pećinskog lava - kaže Petrović.

Napominje i mjesta za odmor i boravak kao što je Vučija planina, na 1.300 metara nadmorske visine, u netaknutoj prirodi, taman za lov i izlete. Na Borji je Sportsko-rekreacioni centar, a etno-plaža Lane uz rijeku Usoru je ljetna atrakcija koju posjećuje veliki broj ljudi.

Eko-selo s bazenima i starim građevinama

Teslićani, ali i svi koji žele odmor, rekreaciju, zdravlje, i danas su zahvalni šumarskom tehničaru Simi Krstiću. Šumar Simo davne 1919. godine, nakon pronalaska termomineralne vode Banja Vrućica i prije početka njenog korištenja, angažirao je vrsne strane stručnjake da obave analize i utvrde ljekovitost ove vode.

- Nakon što je utvrđeno da ove termomineralne vode imaju prirodna ljekovita svojstva, da imaju povoljno djelovanje u rehabilitaciji kardiovaskularnih, reumatoloških i neuroloških oboljenja, Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica postao je poznato banjsko lječilište s obučenim kadrom i najsavremenijom opremom. Rehabilitacija je jedan od najvažnijih segmenata, tu su i velnes, pa sportsko-rekreativni programi, okupljaju se ovdje bankari, sportisti - ističe Božić.

Pećina Rastuša: Zidovi pokriveni “tigrovom kožom”

Bh. rekorder

I jučer, u vrijeme naše posjete Banji Vrućici, stotine kupača uživale su u nekoliko otvorenih bazena. Kompleks s više od hiljadu kreveta u četiri hotela “Kardial”, “Hercegovina”, “Srbija” i “Posavina” sa 350 zaposlenih ljudi, lani je zabilježio 225.800 noćenja i po tome je lider u BiH.

Od ove godine u sklopu Banje Vrućice nalazi se i etno-selo, s bazenima i starim građevinama.

Vjerski turizam i fratar pilot 

Vjerski turizam važna je karika ove branše u Tesliću. Za sedam dana na svetištu Kondžilo, kako kaže fra Ivan Ravlić iz župe Teslić, okupit će se više od 20 hiljada vjernika. Tu je i srednjovjekovni manastir Liplje iz 13. stoljeća.

Fra Ivan: Ima vozačku za 11 kategorija

Fra Ivan rođen je kod Dervente, u porodici sa 16 djece. Do sada je objavio osam knjiga, a deset ih je u rukopisu, treba 100 hiljada maraka za izdavanje, a toga nema u BiH.

Fra Ivan je jedini fratar u BiH, a možda i u Evropi, koji je položio za pilota i ima stotinu sati letenja, te vozačku dozvolu za 11 kategorija, za sve što ide na četiri točka.

Ovnovijada na Vučijoj planini

Kada se sudare ovnovi, odjekuje planina

Na Vučijoj planini 25. i 26. avgusta bit će održana tradicionalna turističko-sportsko-zabavna manifestacija u narodu poznata Ovnovijada. U ta dva dana ovdje se nađe i po 10 hiljada ljudi, pa se takmiče u starim disciplinama, kao što su navlačenje konopca, skoku udalj, košenje trave, a borba ovnova najatraktivniji je dio.

Kada se sudare snažni ovnovi, od udaraca rogovima odjekuje planina Vučijak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.