Mektić i Dafi razgovarali o sigurnosti, migrantima i borbi protiv radikalizma

SASTANAK

Mektić i Dafi razgovarali o sigurnosti, migrantima i borbi protiv radikalizma

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor Misije USAID-a Piter Dafi (Peter Duffy) razgovarali su danas u Sarajevu o saradnji u oblasti sigurnosti, posebno kada su u pitanju borba protiv radikalizma te rješavanje migrantske situacije.

Razmijenjene su informacije o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima projekta deradikalizacije koji se provodi u više od 15 lokalnih zajednica, s posebnim fokusom na mlade ljude i borbu protiv radikalizacije putem interneta.

Mektić je ocijenio taj projekt veoma važnim, naglasivši da su rezultati na terenu već vidljivi, te podržao nastavak tog programa čiji je cilj upoznavanje mladih s opasnostima te odvraćanje od radikalnih ideja i djelovanja.

Također, upoznao je Dafija s mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju ilegalnih migracija kroz jačanje zaštite granice te iznalaženju adekvatnih uvjeta za boravak migranata koji se nalaze u BiH.

Naglasio je da je s predstavnicima lokalnih zajednica u USK, osim hotela "Sedra“ i objekta "Agrokomerca“, dogovorena još jedna lokacija za smještaj migranata i da će se o tome vrlo brzo izjasniti i Operativni štab za pitanja migranata u BiH i Vijeće ministara BiH.

Dafi je upoznao Mektića s tim da je u izvještaju o trgovini ljudima BiH nazadovala za jedno mjesto, naglasivši da su razlozi za to neprocesuiranje osoba koje se bave ovim krivičnim djelima, rad Udarne grupe za pitanje trgovine ljudima, kao i neadekvatno postupanje socijalnih radnika i policijskih službenika kada je u pitanju prosjačenje, koji vrlo često ovu pojavu ne tretiraju kao trgovinu ljudima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.  

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH