ZENICA

Pukao betonski podzid na ulazu u tunel Pečuj na Koridoru 5C

Arhiv Avaza

E. T.

8.8.2018

Veliki podzid oko ulaza u tunel Pečuj na Zeničkoj zaobilaznici Koridora 5C jučer je popucao i srušio se poput kule od karata. Na svu sreću, nijedan od radnika nije povrijeđen.

Do obrušavanja zida najvjerovatnije je došlo zbog obilnih kiša koje su u posljednja tri mjeseca pogodile ovo područje. 

Radnici koji su se jučer zadesili na licu mjesta na društvenim mrežama su podijelili i snimak rušenja podzida.



Kako kaže sagovornik iz ''Autocesta'' za ''Avaz'', dobro upućen u gradnju Koridora 5C na poddionici Klopče – tunel Pečuj, ovo uopće nije potporni zid.

- Gledao sam snimak. Nažalost, i to se događa. Ali samo da razjasnimo jednu bitnu stvar, nije se srušio potporni zid, nego pred usjek. To je stručno privremena građevina koja se poslije zatrpa ili sruši u potpunosti. Tako da to ništa nije strašno – kaže naš sagovornik.


Tunel Pečuj na Koridoru 5C ( Arhiv Avaza)

Šefa projekta Faruk Medošević kazao je za ''Avaz'' da se zapravo radi o privremenoj zaštiti.

- Dakle, do obrušavanja materijala je došlo na ulaznom portalu tunela Pečuj, na dijelu u kojem već dvije godine nema nikakvih građevinskih aktivnosti. Na tom dijelu je postavljena privremena, a ne trajna zaštita. Do obrušavanja zemlje je došlo usljed, najvjerovatnije, obilnih kiša u posljednja tri mjeseca. Generalno, štete nema, odronjeni materijal će se ukloniti za dan-dva i radovi se nastavljaju. Trajna zaštita se, po projektu, postavlja u finalnim fazama rada. Nama je, u ovom trenutku, najvažnije da niko od naših radnika niti radnika naših podizvođača nije povrijeđen - ističe Medošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.