OTKRIVAMO

Studentsko tijelo u rukama SDA: Počela žestoka bitka za novog čelnika SPUS-a!

Piše: M. AŠČIĆ

8.8.2018

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) već dva mjeseca radi u tehničkom mandatu nakon što je 5. juna članovima kompletnog rukovodstva istekao mandat. No, izbor novih čelnika nije ni na vidiku, jer zbog žestoke borbe za pozicije još nije zakazana ni Skupština na kojoj bi se birali novi članovi.

Odani kandidat

Razlog je taj što dvije frakcije u SPUS-u, obje bliske vladajućoj SDA, žele za predsjednika ponovo imenovati sebi odanog kandidata, ali zbog različitih mišljenja i raslojavanja u SDA, nijedna struja ne želi zakazati Skupštinu dok ne osigura potrebnu većinu.

Na jednoj strani su Merim Serdarević i Haris Zahiragić, bivši čelnici SPUS-a, koji na ovu poziciju sada žele ugurati Hamzu Vahida El-Dina, predsjednika Asocijacije studenata Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, kako bi on, po Zahiragićevim instrukcijama, kao i Serdarević, ispunjavao studentsko-stranačke želje.



I Serdarević i Zahiragić aktivisti su i članovi SDA. Zahiragić je i član Upravnog odbora UNSA-e i budući kandidat SDA na izborima za Skupštinu KS, koji radi po navodnim instrukcijama Sebije Izetbegović, čelnice KCUS-a.

S druge strane, a nauštrb studenata, struja koju predvodi Ahmed Nurković, bivši čelnik SPUS-a i član Asocijacije mladih SDA, želi na ovo mjesto imenovati Adlu Mulić, studenticu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (FIN).

Ona, navodno, uživa i podršku Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu i aktivnog člana SDA. Škrijelj, uz pomoć Nurkovića, ne želi za predsjednika SPUS-a Zahiragićevog čovjeka, jer strahuje da bi ga Izetbegovićka vrlo lako mogla smijeniti.

 Kodeks oblačenja

Zbog ovih frakcija u SDA, koja je ovladala SPUS-om, više je nego očito da je Studentski parlament postao političko tijelo ove stranke u predizbornoj funkciji. Dokaz za to je i nedavni prijedlog o kodeksu oblačenja na UNSA-i, čije je glasanje odgođeno za septembar, a predlagači su SDA junoše.

Koga je i gdje uhljebila SDA

Da je Studentski parlament u rukama vladajuće SDA, govori i podatak da je Zahiragić, kao bivši čelnik SPUS-a, zaposlen u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Serdarević, čelnik SPUS-a u tehničkom mandatu, dobio je posao na TV Sarajevo, a Bekir Rovčanin, predsjednik Skupštine SPUS-a, u Domu zdravlja Stari Grad. Naravno, sve uz pomoć stranke čiji su odani aktivisti.

Šta je Škrijelj radio u Teheranu

Dok traju očita politička preslagivanja u SPUS-u, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj nedavno je bio u posjeti Islamskoj Republici Iran, gdje je potpisao sporazum o saradnji s tamošnjim državnim univerzitetom. Indikativno je da se radi o državi koja je pod američkim sankcijama, čime je dodatno ugrožena prepoznatljivost UNSA-e. Posjeta Iranu, kojom se Škrijelj javno hvalio, nanijela je ovoj instituciju samo štetu.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.