SUĐENJE

Sud BiH odbio sve prigovore Bože Mihajlovića na optužnicu Tužilaštva BiH

Piše: M. Aš.

8.8.2018

Sud BiH odbio je prije nekoliko dana kao neosnovane sve prigovore Bože Mihajlovića, suspendiranog i teško kompromitiranog državnog tužioca, na optužnicu Tužilaštva BiH koja ga tereti za nesavjestan rad u službi u aferi „nestali novac“. 

Odbijeni su tako svi prigovori Mihajlovićevog advokata Vlade Adamovića koji su se odnosili na nadležnost, zastare i nepostojanja bitnih obilježja krivičnog djela, na formalne nedostatke optužnice, na zakonitost dokaza i prigovor protiv odluke o odbijanju zahtjeva za postavljanje advokata.

Prema optužnici, 220.639 maraka nestalo je iz sefa Tužilaštva koji je, kako se tvrdi, kao tužilac i tadašnji šef Posebnog odjela za privredni kriminal i korupciju, Mihajlović propustio kontrolirati.

Na svim aktima o izuzimanju novca je potpis tužioca Mihajlovića, a nestao je čak i novac iz predmeta vezanih za prostituciju.

Pojedinci iz Tužilaštva BiH pokušali su najprije sve zataškati i za ovu aferu optužiti Sadinu Beridan-Zuhrić, teško bolesnu Mihajlovićevu daktilografkinju, ali je utvrđeno da ona nije imala službeni položaj, kako se zvanično sumnjičila, pa je postupajući tužilac Emir Neradin istragu preusmjerio na Mihajlovića, čime je njegovo amnestiranje propalo, a sada ga očekuje sudski proces.

Tužilaštvo će u ovom predmetu saslušati čak 47 svjedoka, a među njima je i državni tužilac Dubravko Čampara, kojem je Mihajlović donedavno bio šef, a bit će saslušana, između ostalih, i njegova donedavna saradnica Selma Peco.

Prema rasporedu suđenja, ročište na kojem se Mihajlović mora pojaviti na Sudu zakazano je za 20. avgust. Tada je kako saznajemo Sud zakazao Mihajlovićevo izjašnjenje o krivnji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.