ŠOKANTNO

Očuvati 1.000 radnih mjesta ili otrovati pola miliona ljudi?!

U petak nova ekološka katastrofa zadesila Spreču

Piše: E. SKOKIĆ

8.8.2018

Zbog alarmantne situacije nakon posljednje ekološke katastrofe u krugu „Global Ispat Koksne industrije" Lukavac (GIKIL), koja se dogodila u petak, Kantonalno tužilaštvo Tuzla održalo je vanrednu konferenciju za medije na kojoj su izneseni šokantni podaci.

Atomska bomba

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić zaključio je da očuvanje 1.000 radnih mjesta u GIKIL-u ne može biti opravdanje za trovanje pola miliona ljudi u Tuzlanskom kantonu.

- Mi imamo posljedicu koja traje, jer zagađenje rijeke Spreče traje. U GIKIL-u imamo prijeratna postrojenja, faktički atomsku bombu u fabrici koja prijeti - kazao je on.


Ljubić: Nema opravdanja 


Lani, kako je istaknuto, GIKIL-u nije produžena okolišna dozvola.

- GIKIL-u je 2012. izdata okolišna dozvola koja je važila do januara 2017. godine. U tom periodu GIKIL se obavezao da će investirati 111 miliona KM u sisteme održavanja i modernizaciju postrojenja. Ostvarili su u tom periodu bruto prihode koji se mjere milijardama KM, a kada bismo im vjerovali na riječ, u održavanje i modernizaciju postrojenja investirali su tek petinu obećanog novca. Neko je morao sve to kontrolisati - kaže Ljubić.

Zapuštena postrojenja

Još se čekaju rezultati vještačenja uzoraka tla, vode i zraka, a radi interesa istrage nije saopćeno koje su osobe saslušane i o kojim se krivičnim djelima eventualno radi.

Istaknuto je da su postrojenja u GIKIL-u zapuštena i da radnici idu na posao bez minimuma zaštitne opreme.  

Nema pomora ribe?! 

U GIKIL-u navode da su tri cisterne preduzeća „Delta Petrol“ odmah u subotu pokupile sirovi katran koji je iscurio u Spreču. Još nemaju informacija da je došlo do pomora ribe.

U eksploziji na rezervoaru povrijeđena su tri radnika, od kojih se još jedan nalazi na liječenju u UKC-u Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.