TURISTIČKA PATROLA

Hutovo blato: Najljepša močvara u BiH, sa sedam jezera i rijekom koja teče u oba smjera

M. SMAJKIĆ
09.08.2018 13:40

Foto: Hutobvo blato

Na jugu BiH postoji mjesto čijim vodama možete ploviti kanalom lopoča. Dok plovite brodicom kroz to vodeno polje žutih i bijelih lopoča, trsku i šaš, možda će vas uplašiti jato divljih patki, gnjurac, bijela čaplja ili mnoštvo nekih drugih ptica koje ćete, vjerovatno, prvi put u životu vidjeti. Na tom putu susrest ćete se s rijekom koja teče i uzvodno i nizvodno. 

Elitno lovište

To mjesto zove se Hutovo blato. Teritorijalno pripada općinama Stolac i Čapljina, pa ga i jedni i drugi svojataju.

Nekad je slovilo za elitno lovište. Kažu, bio je to pravi raj za ondašnje moćnike. Danas, Park prirode Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u BiH, jedan od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Evropi, sve više privlači turiste.

  • Foto: (Fotosafari turistima omogućava plovidbu kroz jezera i rijeke)

U ljetnim mjesecima to su mahom strani gosti, a za vrijeme naše posjete mnogi su čekali red za fotosafari, uživajući u ukusnim jelima koja u svojoj ponudi ima motel „Karaotok“.

Taj objekt dobio je ime po otoku skrivenom u gustoj crnogoričnoj šumi i početna je tačka za sva uživanja u ovoj zelenoj oazi. Tu nas je, sa širokim osmijehom, dočekala Pavica Džida, djelatnica za zaštitu prirode i okoliša u Parku.

- Deransko, Svitavsko, Drijen, Orah, Jelim, Radanovac, Škrka, sve su to jezera Hutovog blata. Najveće od njih je Deransko, iz kojeg istječe rijeka Krupa. Ona, dakle, nema vlastiti izvor, nego istječe iz tog jezera i ulijeva se u rijeku Neretvu. Kada se podigne vodostaj Neretve, onda Krupa teče uzvodno, što je čini jedinstvenom rijekom u Evropi, s obzirom na to da ima sposobnost da teče u oba smjera - priča nam Pavica.

Svitavsko jezero, govori nam ona, izgubilo je svoj prirodni oblik, jer je pretvoreno u rezervacijski bazen za potrebe Hidroelektrane Čapljina. Sva ta jezera povezana su jarugama i kanalima i za istinsko uživanje u ljepotama nedirnute prirode vožnja brodicom je imperativ.

- Fotosafari podrazumijeva kratku vožnju od 45 minuta, koja ide kanalom lopoča, pa na rijeku Krupu i vraća se kružno, a košta 60 KM. Duga vožnja traje sat i po do dva i od kanala lopoča, rijeke Krupe, dolazi se na Deransko jezero. U obje vožnje, a pogotovo dužoj, turisti mogu fotografirati tu prelijepu močvarnu vegetaciju, ptice od kojih najviše vodene. Svi odreda budu fascinirani, naprosto se dive toj netaknutoj prirodi i fotosafari im je, zapravo, glavna atrakcija. Dolaze nam iz svih zemalja, Francuzi, Slovenci, Italijani, Englezi, Arapi, Poljaci, ma čini se da nema zemlje iz koje ne dolaze - objašnjava nam ona.

Uz fotosafari, sve je popularniji i „birdwatching“, posmatranje ptica, što se smatra najbrže rastućim vidom eko-turizma u svijetu, a u Hutovom blatu najviše privlači turiste dubljeg džepa, uglavnom Engleze.

  • Foto: ( Zanimljiva plovidba kanalom lopoča)

Likovna čuda

- Nudimo promatranje s čeke, iz barke, pješice i iz vozila, jer trudimo se da ispunimo sve želje naših gostiju. Također, imamo i kanu, što većinom vole mladi, ali iznajmljujemo i bicikla. Edukacijska staza i škola u prirodi većinom su programi za osnovnoškolce i peti mjesec nam bude udarni, jer iz cijele BiH nam dolaze đačke ekskurzije, a imamo i mjesto za kampiranje. Također, nudimo sportski ribolov s dozvoljena tri štapa - kazuje nam Pavica. 

U Hutovu se već 14 godina stvaraju mala likovna čuda, jer je to mjesto pravi raj za umjetnike, koji iz BiH i Hrvatske svakog ljeta tu organiziraju umjetničku koloniju.

  • Foto: (Jedinstvena vegetacija)

Jedan od najvećih domova ptica

Park prirode Hutovo blato prostire se na površini od 7.411 hektara. Nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Evrope prema Aziji i Africi. Na ovom području registrirano je 235 vrsta ptica iz 46 porodica. Neke od njih tu su cijele godine, dok su određene ptice gnjezdarice i zimovalice.

U vodama Hutovog blata registrirane su 44 riblje vrste, od kojih je 12 endema.

  • Foto: ( Turisti iz svih krajeva svijeta pristižu u jedinstveni močvaru u Evropi )

Radoznali turisti

Ivan Rajič već 22 godine kroz Hutovo vozi brodicu. Turisti su, kaže nam, veoma znatiželjni, stalno zapitkuju kakvog sve tu životinjskog i biljnog svijeta ima.

- Budu zadivljeni, pogotovo oni koji idu na dužu vožnju. Najveća im je misterija to kako Krupa može teći uzvodno, ali i kada im kažemo da uz jegulju, šarana i druge brojne vrste riba, ovdje ima i morske. Jer, to je zbog povezanosti Neretve s morem - govori nam Rajič.

Oglasi

NA VRH