TURISTIČKA PATROLA

Hutovo blato: Najljepša močvara u BiH, sa sedam jezera i rijekom koja teče u oba smjera

Hutobvo blato

M. SMAJKIĆ

9.8.2018

Na jugu BiH postoji mjesto čijim vodama možete ploviti kanalom lopoča. Dok plovite brodicom kroz to vodeno polje žutih i bijelih lopoča, trsku i šaš, možda će vas uplašiti jato divljih patki, gnjurac, bijela čaplja ili mnoštvo nekih drugih ptica koje ćete, vjerovatno, prvi put u životu vidjeti. Na tom putu susrest ćete se s rijekom koja teče i uzvodno i nizvodno. 

Elitno lovište

To mjesto zove se Hutovo blato. Teritorijalno pripada općinama Stolac i Čapljina, pa ga i jedni i drugi svojataju.

Nekad je slovilo za elitno lovište. Kažu, bio je to pravi raj za ondašnje moćnike. Danas, Park prirode Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u BiH, jedan od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Evropi, sve više privlači turiste.

Fotosafari turistima omogućava plovidbu kroz jezera i rijeke

U ljetnim mjesecima to su mahom strani gosti, a za vrijeme naše posjete mnogi su čekali red za fotosafari, uživajući u ukusnim jelima koja u svojoj ponudi ima motel „Karaotok“.

Taj objekt dobio je ime po otoku skrivenom u gustoj crnogoričnoj šumi i početna je tačka za sva uživanja u ovoj zelenoj oazi. Tu nas je, sa širokim osmijehom, dočekala Pavica Džida, djelatnica za zaštitu prirode i okoliša u Parku.

- Deransko, Svitavsko, Drijen, Orah, Jelim, Radanovac, Škrka, sve su to jezera Hutovog blata. Najveće od njih je Deransko, iz kojeg istječe rijeka Krupa. Ona, dakle, nema vlastiti izvor, nego istječe iz tog jezera i ulijeva se u rijeku Neretvu. Kada se podigne vodostaj Neretve, onda Krupa teče uzvodno, što je čini jedinstvenom rijekom u Evropi, s obzirom na to da ima sposobnost da teče u oba smjera - priča nam Pavica.

Svitavsko jezero, govori nam ona, izgubilo je svoj prirodni oblik, jer je pretvoreno u rezervacijski bazen za potrebe Hidroelektrane Čapljina. Sva ta jezera povezana su jarugama i kanalima i za istinsko uživanje u ljepotama nedirnute prirode vožnja brodicom je imperativ.

- Fotosafari podrazumijeva kratku vožnju od 45 minuta, koja ide kanalom lopoča, pa na rijeku Krupu i vraća se kružno, a košta 60 KM. Duga vožnja traje sat i po do dva i od kanala lopoča, rijeke Krupe, dolazi se na Deransko jezero. U obje vožnje, a pogotovo dužoj, turisti mogu fotografirati tu prelijepu močvarnu vegetaciju, ptice od kojih najviše vodene. Svi odreda budu fascinirani, naprosto se dive toj netaknutoj prirodi i fotosafari im je, zapravo, glavna atrakcija. Dolaze nam iz svih zemalja, Francuzi, Slovenci, Italijani, Englezi, Arapi, Poljaci, ma čini se da nema zemlje iz koje ne dolaze - objašnjava nam ona.

Uz fotosafari, sve je popularniji i „birdwatching“, posmatranje ptica, što se smatra najbrže rastućim vidom eko-turizma u svijetu, a u Hutovom blatu najviše privlači turiste dubljeg džepa, uglavnom Engleze.

Zanimljiva plovidba kanalom lopoča

Likovna čuda

- Nudimo promatranje s čeke, iz barke, pješice i iz vozila, jer trudimo se da ispunimo sve želje naših gostiju. Također, imamo i kanu, što većinom vole mladi, ali iznajmljujemo i bicikla. Edukacijska staza i škola u prirodi većinom su programi za osnovnoškolce i peti mjesec nam bude udarni, jer iz cijele BiH nam dolaze đačke ekskurzije, a imamo i mjesto za kampiranje. Također, nudimo sportski ribolov s dozvoljena tri štapa - kazuje nam Pavica. 

U Hutovu se već 14 godina stvaraju mala likovna čuda, jer je to mjesto pravi raj za umjetnike, koji iz BiH i Hrvatske svakog ljeta tu organiziraju umjetničku koloniju.

Jedinstvena vegetacija

Jedan od najvećih domova ptica

Park prirode Hutovo blato prostire se na površini od 7.411 hektara. Nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Evrope prema Aziji i Africi. Na ovom području registrirano je 235 vrsta ptica iz 46 porodica. Neke od njih tu su cijele godine, dok su određene ptice gnjezdarice i zimovalice.

U vodama Hutovog blata registrirane su 44 riblje vrste, od kojih je 12 endema.

Turisti iz svih krajeva svijeta pristižu u jedinstveni močvaru u Evropi

Radoznali turisti

Ivan Rajič već 22 godine kroz Hutovo vozi brodicu. Turisti su, kaže nam, veoma znatiželjni, stalno zapitkuju kakvog sve tu životinjskog i biljnog svijeta ima.

- Budu zadivljeni, pogotovo oni koji idu na dužu vožnju. Najveća im je misterija to kako Krupa može teći uzvodno, ali i kada im kažemo da uz jegulju, šarana i druge brojne vrste riba, ovdje ima i morske. Jer, to je zbog povezanosti Neretve s morem - govori nam Rajič.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.