ZVANIČNO

Tužilaštvo BiH zatražilo izručenje Huseina Mujanovića, bivšeg borca ARBiH!

M. AŠČIĆ

9.8.2018

Tužilaštvo BiH uputilo je pravosuđu Srbije zvaničan zahtjev da BiH izruči bh. državljanina Huseina Mujanovića, bivšeg borca ARBiH.

Mujanović je uhapšen prošle sedmice u Priboju, pod sumnjom da je u vrijeme agresije na našu državu počinio navodne ratne zločine na području Hrasnice.

 Ide Beogradu

Ovu informaciju potvrdila je jučer za „Avaz“ Sabina Mehić, jedna od advokatica iz tima odbrane koja zastupa Mujanovića. Sada je na Ministarstvu pravde BiH da zvaničan zahtjev, uz popratnu dokumentaciju Tužilaštva BiH, dostavi srbijanskom pravosuđu, tačnije Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, koji ga je i pritvorio.

Mujanoviću je nakon hapšenja određen i pritvor koji može trajati i do tri mjeseca. I Stanislava Marić, portparol Ministarstva pravde BiH, kazala nam je da je dokumentacija stigla, ali i da nije potpuna.

- Tražili smo dopunu dokumentacije - rekla nam je Marić.

Puka procedura

Nezvanično, riječ je o pukoj proceduri, tako da bi i zahtjev iz Ministarstva trebao već u narednim danima biti upućen na adrese institucija u Beogradu.

Ono što je nedvojbeno utvrđeno, predmet protiv Mujanovića zaveden je i u Tužilaštvu BiH, čime je zahtjev da se izruči BiH i da mu se sudi pred bh. pravosuđem više nego opravdan. Također, utvrđeno je da on ima državljanstvo BiH i adresu prebivališta u BiH, što su preduvjeti za izručenje.

Zašto je uhapšen

Kako smo već objavili, kao razlozi za hapšenje Mujanovića navode se službena zabilješka i zapisnik o saslušanju trojice svjedoka iz 1994. i 1996. godine. Jedan od dokaza je i kopija odluke o razrješenju otpravnika zatvora iz 1992. godine.

Mujanović je, ustvari, uhapšen na osnovu spiska Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina te je, navodno, njegovo ime navedeno u dokumentu “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u BiH 1992. - 1996. godine“.

 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.