ZAKLJUČCI

TIBiH: Sve više ''zviždača'' prijavljuje korupciju, najviše prijava odnosi se na državnu upravu

Ilustracija

Fena

9.8.2018

Sve više ''zviždača'' prijavljuje korupciju, a najviše prijava odnosi se na državnu upravu, zaključak je nadležnih iz Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije. 

U ovom centru, koji djeluje pri Transparency Internationalu (TI) u BiH, u prvom polugodištu su otvorili novih 107 predmeta po prijavama građana, aktivista i nevladinih organizacija.

Preciziraju da se u istom periodu nešto manje od 700 građana obratilo TIBiH putem besplatne info-linije za prijavu korupcije.

Jedna trećina prijavljenih slučajeva korupcije odnosila se na sektor državne uprave (primjedbe na postupanje državnih službenika, sumnje na neregularnosti u postupcima zapošljavanja ili postupcima javnih nabavki). Ostale prijave obuhvataju pravosuđe i obrazovanje.

- Novitet je da je povećan broj prijava u oblasti obrazovanja na neprofesionalno postupanje stručnog kadra, kao i na pojave vršnjačkog nasilja na koje škole nisu adekvatno reagirale – saopćeno je iz TIBiH.

U strukturi prijava korupcije primjetan je trend povećanja broja prijava koje podnose "zviždači" koji su inicirali oko 11 posto predmeta, dok i dalje koruptivne prakse najčešće prijavljuju svjedoci i žrtve korupcije (u više od dvije trećine slučajeva).

Obratile su im se i dvije koje su tražile pravnu zaštitu prema nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju RS i zahtijevale su pokretanje sudske zaštite.

- Jedna osoba nije uspjela ostvariti status zaštićenog prijavitelja, i to samo zbog previše kratkog roka koji je predviđen za sudsku zaštitu.

TIBiH je upozorio Ministarstvo pravde Republike Srpske da su rokovi koji su predviđeni za "zviždače" prekratki i da to onemogućava prijavitelje da ostvare sudsku zaštitu, kao i da bi to trebalo uzeti u obzir pri razmatranju izmjena Zakona.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.