SUSRET

Crnadak se sastao sa zapovjednicom NATO štaba u Sarajevu

Sa sastanka

Avaz.ba

9.8.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 8. avgusta 2018. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu zapovjednicu NATO štaba u Sarajevu, brigadnog generala Marti J. Bisel (Marty J. Bissell), s kojom je razgovarao o saradnji i odnosima BiH s NATO-om i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji. 

Ministar Crnadak poželio je dobrodošlicu brigadnom generalu Bisel i čestitao na postavljanju na ovu dužnost. Tokom razgovora ministar je informirao zapovjednicu NATO štaba u Sarajevu da su glavni vanjskopolitički prioriteti članstvo u EU i razvoj regionalne saradnje.

Ministar je upoznao zapovjednicu NATO-a štaba u Sarajevu da u BiH ne postoji konsenzus za punopravno članstvo BiH u NATO-u, ali da partnerstvo s Alijansom uključujući razvoj saradnje i učešće u zajedničkim međunarodnim vojnim operacijama ima podršku svih struktura vlasti u BiH.

Također, Crnadak je naglasio da BiH aktivno učestvuje u nizu zajedničkih aktivnosti kao partnerska zemlja, unutar dostupnih mehanizama, te kao prioritete te saradnje naveo nastavak učešća u misiji u Afganistanu, nastavak saradnje u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i u drugim oblastima.

Naglasio je da BiH ostaje opredijeljena za globalnu borbu protiv terorizma. Također je istaknuo da je neophodna podrška nastavku reformi u BiH, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava te vraćanje povjerenja u institucije.

Brigadni general Bisel zahvalila je na prijemu i informacijama i izrazila zadovoljstvo što ima priliku doprinijeti razvoju odnosa i saradnje BiH i NATO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.