SDP traži hitno zakazivanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo

Avaz.ba
10.08.2018 09:37

Foto: Skupština KS

''Avaz'' je posljednjih dana u nekoliko navrata problematizirao činjenicu da se već duže vrijeme ne održavaju sjednice Skupštine KS, iako za takvo nešto postoje golemi razlozi, među kojima se izdvajaju izvještaji o radu kantonalnih javnih preduzeća. Nakon SBB-ove, uslijedila je i reakcija iz SDP-a BiH, koju prenosimo u cijelosti:

- Kantonalni odbor SDP-a BiH Sarajevo poziva predsjedavajuću Skupštine Kantona Sarajevo Anu Babić da hitno i bez odlaganja zakaže sjednicu i time prekine tromjesečni nerad ovog zakonodavnog organa.

Ukoliko se predsjedavajuća ogluši na ovaj poziv, SDP poziva sve političke subjekte koji participiraju u Skupštini, kao i samostalne zastupnike da zajedno prikupimo dovoljan broj potpisa za hitnu sjednicu i tako ih u skladu s poslovnikom natjeramo da se ona konačno i održi. Ovo će biti i prilika svim strankama koje trenutno daju samo deklarativnu podršku za održavanje sjednice, da to svojim potpisima i konkretno dokažu.

Javnost podsjećamo da je cijeli problem nastao onog trenutka kada vlast koju predvodi SDA nije uspjela s dnevnog reda ranije zakazane sjednice skinuti izvještaje o finansijskom poslovanju i radu javnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo. Tada je dva puta prekidana sjednica kolegija i najavljena i zakazana sjednica više nikada nije održana čime i ovaj zakonodavni organ ušao u ozbiljnu institucionalnu krizu u kojoj se Parlament Federacije BiH već godinama nalazi.

Više je nego evidentno da vladajuća koalicija prikrivanjem ovih izvještaja od očiju javnosti i skupštinske rasprave zapravo skriva loš rad svojih kadrova na čelu spornih institucija.

Sve ono što se dešava unutar skupštinske većine ukazuje na to da vladajuće stranke zloupotrebljavaju svoju moć i da proceduralnim vratolomijama u Skupštini ne mogu sakriti svoj nerad tokom protekle četiri godine. 

Građani Sarajeva moraju znati stanje u javnim institucijama i preduzećima i to je najmanje što im svaki zakonodavni organ mora pružiti, pa tako i Skupština Kantona Sarajevo - stoji u saopćenju.

Oglasi

NA VRH