BIH

Dodatnih 6 miliona eura od EU za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima

Arhiva

Fena

10.8.2018

Evropska komisija danas je usvojila specijalnu mjeru u vrijednosti od 6 miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima.

Sredstva EU će unaprijediti kapacitete Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu; osigurati smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način će podržati i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Ova sredstva nadovezuju se na iznos od 1,5 miliona eura koji je postao dostupan u junu da bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata. 

Osim humanitarne pomoći, od 2007. godine Evropska komisija pružila je pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona eura. 

Od januara 2016. godine Bosna i Hercegovina je, također, i korisnica regionalnog programa "Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama" u vrijednosti od 8 miliona eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.