OBILJEŽAVANJE

Čović: Ponosan sam što su Hrvati veliki narod u BiH, koliko god malobrojni bili

Arhiv

Fena

10.8.2018

Povodom Dana grada Širokog Brijega, koji se obilježava 15. avgusta, u petak je u kinu ''Borak'' održana svečana sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg kojoj je prisustvovao i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Čović je ovom prilikom izrazio uvjerenje kako će razvojnim strategijama uz ono sredstava što imaju u budžetu i u saradnji s višim nivoima vlasti, uskladiti razvoj, tako da "Široki dobiva jednu posebnu dimenziju iz godine u godinu".

Osvrćući se na predstojeće izbore, on je kazao kako je hrvatski narod "ponosan što je veliki narod u BiH, koliko god bili malobrojni", dodajući kako "to treba da čuje svako onaj ko misli da može u ime nas donositi odluke".

- Mi smo danas u prilici da pošaljemo vrlo jasnu poruku, tu smo, razvijati ćemo se, graditi, bit ćemo predvodnici svih pozitivnih vrijednosti u BiH, kako kad je u pitanju vanjski, onaj evropski put, tako, kad je i u pitanju ovaj socioekonomski i gospodarski, vrlo jasno, nikada nećemo čekati da nam neko drugi nešto da - naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

U svom govoru Čović se osvrnuo i na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH.

- Mnogi su se potrudili da nam onemoguće ono što nam je Ustavni sud definirao, a to je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativnim nivoima vlasti u BiH. Ali koliko god se oni trudili različitim nastojanjima, iz onoga što je ostalo u zakonskim okvirima, kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, neće moći birati za nas. Zbog toga jedan poziv svima nama koji bismo još drugačije razmišljali o vođenju politika u BiH, prevažno je da u ova dva mjeseca zbijemo svoje redove. Svi mi. I oni koji su u strukturama braniteljskih udruga, gospodarstvenici, kulturni djelatnici, do naših duhovnih otaca jer samo tako ćemo uravnotežiti sve ono što trebamo uravnotežiti unutar hrvatskog naroda u BiH i s ponosom govoriti da je ovo naša domovina - poručio je danas iz Širokog Brijega Čović.

Na početku svečane sjednice Gradskog vijeća održane povodom Dana grada Širokog Brijega, prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, istaknuvši odličnu saradnju s gradonačelnikom Kraljevićem, gradskim službama i vijećnicima Gradskog vijeća, a svojim sugrađanima čestitao je Dan grada.

Izvještaj o radu gradonačelnika Mire Kraljevića prisutnima je prikazan kroz videoprojekcije, gdje su prikazane aktivnosti koje su gradonačelnik i gradsko vodstvo provodili i planirali kroz posljednju godinu. Posebno su prezentirani infrastrukturni i ekonomski projekti te sportski i kulturni događaji.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik Kraljević se svima koji pomažu i podržavaju projekte u Širokom zahvalio, posebne zahvale uputivši hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH, ali i svim drugim dužnosnicima HDZ-a BiH s viših nivoa vlasti, s kojima, kako kaže, grad Široki Brijeg ima odličnu saradnju.

Na temelju Odluke Gradskog vijeća, dodijeljena su javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Grada Širokog Brijega ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima.

Svečanoj sjednici prethodili su molitva, polaganje vijenaca i svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava, za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, visoka delegacija HDZ-a BiH, koju je predvodio hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, vijence su položili gradonačelnik Miro Kraljević te predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.