REAKCIJE

Prijete nam oni koji više nemaju kontrolu nad pravosuđem

Tegeltija: Koriste se metodama prijetnji i zastrašivanja

M. AŠČIĆ

11.8.2018

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, potvrdio je za „Avaz“ da je jučer dobio prijeteću poruku sa sadržajem koji upućuje na to da iza nje stoje određeni radikalni islamistički krugovi.  

Podsjećamo, nove brutalne prijetnje smrću upućene su jučer i dopredsjednicama VSTV-a Ružici Jukić i ponovo Jadranki Lokmić-Misirači. 

U porukama se prijeti i Diani Kajmaković, tužiteljici Tužilaštva BiH, Ranku Debevcu, čelniku Suda BiH, i Hasiji Mašović, sutkinji Suda BiH.

- Mogu samo da ponovim ono što sam rekao prije nekoliko dana u pogledu ranijih prijetnji, da one pokazuju pod kako teškim uvjetima i pritiskom radi pravosuđe u BiH. Prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija sigurno su i rezultat atmosfere pritisaka i osporavanja od određenih političkih faktora koji ne mogu da se pomire s činjenicom da nemaju kontrolu nad pravosuđem i utjecaj na njega – rekao nam je Tegeltija.

Upravo te osobe i politički faktori koji vrše pritisak na pravosuđe jer ne mogu da ga kontroliraju, prema riječima Tegeltije, zbog toga i pokušavaju osporavati rad nosilaca pravosudnih organa na svakom mogućem mjestu i na svaki mogući način.

- To, sasvim sigurno, daje krila svima onima koji bi da se obračunaju s pravosuđem iz raznih razloga, koristeći pri tome i metode prijetnji i zastrašivanja. Međutim, bez obzira na prijetnje, mi nastavljamo raditi svoj posao profesionalno, nezavisno i u skladu sa zakonom – rekao nam je Tegeltija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.