BIH

Petigru: Tražimo podršku Incka za postavljanje spomenika žrtvama u Prijedoru

Fena

Fena

11.8.2018

Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog državnog Southern Connecticut univeziteta Dejvid Petigru (David Pettigrew) zatražio je od visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) da podrži inicijativu o podizanju spomenika za 3.167 žrtava zločina počinjenih u Prijedoru, naglašavajući da bi to predstavljalo značajan korak ka pravdi i pomirenju.

Profesor Petigru u pismu visokom predstavniku, koje potpisuje još 20 supotpisnika, preživjelih žrtava te bh. i međunarodnih intelektualaca, ističe da su zločini u Prijedoru detaljno dokumentirani u nalazima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u desetinama knjiga i izvještaja, a brojni počinioci zločina u toj općini su osuđeni te njihove presude potvrđene na žalbenim vijećima. 

- Ali zločince i dalje slave, primjer je spomenik njima pored koncentracionog logora Trnopolje, dok članovi porodica stradalih nisu dobili pravo da podignu svoje spomenike ni u Trnopolju, ni u nekadašnjem logoru Omarska, ni u centru Prijedora. Lokalne vlasti u Prijedoru uspješno blokiraju svaku takvu inicijativu - navodi se u pismu te ističe da je, kao i glorifikacija počinilaca zločina, zabrana postavljanja spomenika žrtvama diskriminatorna.

''Ova zabrana predstavlja kršenje ljudskih prava, kao i Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantira pravo izbjeglica na povratak, “bez rizika uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije”.

Profesor Petigru u izjavi za Fenu kaže da je ovo pismo visokom predstavniku odlučio uputiti nakon nedavnog sastanka s predstavnicima OHR-a, na kojem se razgovaralo o potrebi postojanja državne inicijative za pružanje podrške žrtvama seksualnog nasilja i torture. Predstavnici OHR-a naglasili su tom prilikom da je ta institucija predana "lokalnim projektima pomirenja".

- Međutim, u interesu mogućnosti za ''lokalne projekte pomirenja'' bio sam motiviran napisati ovo novo pismo za podršku Incka za podizanje javnog spomenika za žrtve u Prijedoru, a možda i za više od jednog spomenika - istakao je profesor Petigru.

Ukazuje da bi podizanje spomenika ili više njih bio važan korak ka pomirenju i osjećaju pravde za žrtve. Takav javni spomenik uključuje i, smatra on, prihvatanje odgovornosti počinilaca te priznanje i poštivanje ljudskog dostojanstva žrtava.

Petigru podsjeća da u slučaju Srebrenice i Prijedora i dalje posmrtni ostaci mnogih žrtava nisu pronađeni ili identificirani, tako da bi jedina značajna prilika za neke članove porodica u Prijedoru bila podizanje spomenika.

Kako su u pismu visokom predstavniku poručili potpisnici, nakon pokušaja eliminacije jedne grupe ljudi, tim je značajnije da se sačuva sjećanje na njihove žrtve. Da bi pravda za žrtve bila donekle zadovoljena, da bi lokalno pomirenje bilo uopće moguće, bosanski Srbi se, kako navode potpisnici, moraju suočiti s počinjenim zločinima. Zato je toliko važno da na javnim mjestima u Prijedoru budu postavljeni spomenici žrtvama.

- Apeliramo na vas da uspostavite saradnju s lokalnim aktivistima i organizacijama radi utvrđivanja odgovarajućih lokacija za spomenike u Trnopolju, Omarskoj i u centru Prijedora. Ako bi vaš ured podržao postavljanje spomenika žrtvama u Prijedoru, time biste posadili sjeme za buduće lokalne projekte u cilju pomirenja. Naše je uvjerenje da spomenici moraju biti pod upravom države Bosne i Hercegovine da bi bili zaštićeni od vandalizma i skrnavljenja - zaključili su potpisnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.