REAKCIJE

Šta se krije iza prijetnji smrću: Izloženi teškim pritiscima

Piše: M. AŠČIĆ

12.8.2018

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, potvrdio je za “Avaz” da je prekjučer dobio prijeteću poruku sa sadržajem koji upućuje na to da iza nje stoje određeni radikalni islamistički krugovi. Nove brutalne prijetnje smrću upućene su i dopredsjednicama VSTV-a Ružici Jukić i ponovo Jadranki Lokmić-Misirači. U porukama se prijeti i Diani Kajmaković, tužiteljici Tužilaštva BiH, Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, i Hasiji Mašović, sutkinji Suda BiH.  

 Snažan pritisak 

Prije 20 dana, s nepoznatog broja telefona upućene su najprije ozbiljne prijetnje smrću Lokmić-Misirači i Debevecu. U poruci je, između ostalog, pisalo: "Cionistički Čifute, zbog saradnje sa Mosadom, osuđen si na smrt.”

- Mogu samo da ponovim ono što sam rekao prije nekoliko dana u pogledu ranijih prijetnji, da one pokazuju pod kako teškim uvjetima i pritiskom radi pravosuđe u BiH. Prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija sigurno su i rezultat atmosfere pritisaka i osporavanja od određenih političkih faktora, koji ne mogu da se pomire s činjenicom da nemaju kontrolu nad pravosuđem i utjecaj na njega - rekao nam je Tegeltija.

Debevec: Što prije otkriti počinioce

Upravo te osobe i politički faktori koji vrše pritisak na pravosuđe, jer ne mogu da ga kontroliraju, prema riječima Tegeltije, zbog toga i pokušavaju osporavati rad nosilaca pravosudnih organa na svakom mogućem mjestu i na svaki mogući način.

- To, sasvim sigurno, daje krila svima onima koji bi da se obračunaju sa pravosuđem zbog raznih razloga, koristeći pri tome i metode prijetnji i zastrašivanja. No, bez obzira na prijetnje, mi nastavljamo raditi svoj posao profesionalno, nezavisno i u skladu sa zakonom - rekao nam je Tegeltija.

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, također je za naš list potvrdio da su mu upućene nove prijetnje smrću.

- Očigledno je da se radi o daljnjem pokušaju pritisaka na bh. pravosuđe i Sud BiH kako bi radili po diktatima određenih politika, što se neće i ne može desiti. Očekujem od policijskih agencija i Tužilaštva BiH da odgovore svom prioritetnom zadatku i što prije otkriju počinioce ovih gnusnih krivičnih djela - rekao nam je Debevec.

 Idemo dalje

Lokmić-Misirača rekla nam je da je prijeteći SMS prijavila Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

- Poruka koju sam dobila, istog je sadržaja kao i poruke koje su dobile moje kolege. Tražim da se sve ispita – rekla nam je Lokmić-Misirača.

Tužiteljica Kajmaković kaže za “Avaz” da je i ranije primala veliki broj prijetnji, ali da je nastavila s radom kao da se nisu ni desile.

- Tako će biti i ubuduće. Idemo dalje raditi svoj posao - kratko nam je rekla Kajmaković.

Lokmić-Misirača: Tražim da se sve ispita

Ružica Jukić: Radi se o plaćenicima, ne plašimo se 

Ružica Jukić, dopredsjednica VSTV-a BiH, kaže u svojoj reakciji da je već dala odgovor da se takvog dna od ljudi ne plaši, jer se radi o plaćenicima, koji pokušavaju da zastraše ljude u pravosuđu.

- Mi smo svjesni da, kada se imenujemo na ove pozicije, možemo imati i prijetnje. No, uvijek sam radila u skladu sa zakonom i to ću raditi i ubuduće. Potrudit ću se da se nađu počinioci, odnosno da nadležnim institucijama dam svaku informaciju koja dođe do mene. Pozivam sve one koji znaju ko je počinilac tog djela, da dostave informacije Tužilaštvu BiH – kaže Jukić za “Avaz”.

Jukić: Pronaći odgovorne

Odakle radikalima privatni brojevi sudija

U novoj prijetećoj poruci, koja je upućena nosiocima pravosudnih organa na mobitele, pa i na privatne telefone, koji zna mali krug ljudi, između ostalog piše da je "Volja Allaha Svemogućega da Vas i djecu Vašu ponizimo i kaznimo sabljom smrti"!

Postavlja se pitanje odakle radikalima brojevi telefona nosilaca pravosudnih funkcija i šta radi Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) da se oni lociraju i otkriju. To se odnosi i na prijetnje od 21. jula, jer počinilac nikada nije otkriven.

Kajmaković: I ranije su prijetili

Krije li se režimska mafija iza “radikala”

U analizama prijetnji ne treba zaboraviti ni anonimnu krivičnu prijavu koja je nedavno upućena prema vrhu bh. pravosuđa. Većini imena iz te fantomske krivične prijave sada se prijeti smrću.

Vrlo je indikativno i da niko od režimskih medija uopće nije objavio vijest o prijetnjama pa se nazire poznata politička i urednička ruka koja je potpuno privatizirala javne emitere.

Osim toga, očekivano je da Osman Mehmedagić Osmica ni ovog puta neće otkriti autora prijetnji, a uopće nije nikakva tajna da je i on lično, pred svjedocima, vršio pritisak na pojedine sudije da se Radončić, ni kriv ni dužan, treba osuditi.

Ovakvih “slučajnosti” ima previše, naročito ako se u obzir uzmu i poznate izjave Bakira Izetbegovića, pa se postavlja logično pitanje krije li se iza islamskog radikala režimska mafija, koja bi da na svaki način ukloni Radončića.

Zato je vjerovatno i najtačnija dijagnoza Milana Tegeltije da prvim ljudima pravosuđa prijete oni koji su izgubili kontrolu nad njim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.