REAGIRANJE

Nikšić: Bez Bosne i Hercegovine entitet RS će i politički i ekonomski nestati

Nermin Nikšić

Avaz.ba

12.8.2018

Povodom nastavka tvrdnji Milorada Dodika o tome kako će BiH nestati, da će doći do razdruživanja te da jedino entitet RS može samostalno funkcionirati, u ime SDP-a BiH želim jasno poručiti kako takva politika može dovesti samo do nestanka entiteta RS, a nikako BiH, naveo je u saopćenju predsjednik ove stranke Nermin Nikšić. 

Istaknuo je da je krajnje vrijeme da se takva politika porazi i odbaci, i to prije svih od građana entiteta RS, jer upravo njima nanosi najveću štetu.

- Dodik vrlo dobro zna da bez BiH nema opstanka RS ni u političkom ni u ekonomskom smislu - navodi Nikšić i dodaje:

"Njegova politika vrijeđanja, zastrašivanja i blokada vode entitet RS u potpuni haos i vjerovatni nestanak. Neka Dodik objasni građanima RS kako je moguće da ova administrativna jedinica u BiH godišnje u raspodjeli prihoda od PDV-a i akciza dobiva oko 30 posto više novca nego što joj pripada, a da opet RS ne može funkcionirati bez enormnih zaduženja. Neka im objasni kako je moguće da s tolikim novcem, koji na nivou četiri godine iznosi blizu milijardu KM, koji RS neosnovano dobiva, radnici u RS imaju najniže plaće, a penzioneri najniže penzije u Evropi.

Istakao je da je vrijeme da građani u ovom dijelu BiH prihvate činjenicu da bi bez BiH entitet RS propao, ne samo politički već i ekonomski.

- Pozivam ih da se okrenu politikama koje žele graditi zemlju po mjeri svih. Neophodno je da se sve politike u BiH okrenu stvaranju boljih uvjeta za život svih. Uspjeh svake politike mora se početi mjeriti isključivo činjenicom je li njen rezultat ostanak ili odlazak ljudi iz BiH. Jasno je da je, otkako je Dodik preuzeo vlast, entitet RS napustio grad veličine Banje Luke. To govori o potpunom porazu njegove politike, koja mora biti odbačena - zaključio je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.