TRGOVINA NAORUŽANJEM

Ugroženo poslovanje: Prozapadne banke ne žele poslovati sa bh. namjenskom industrijom

Avdo Avdić/Žurnal.info

12.8.2018

Američke vlasti pooštrile su kriterije kada je u pitanju transferisanje dolara, pa bh. kompanije preko turskih, ruskih i domaćih banaka više ne mogu naplaćivati svoje poslove. UniCredit i Raiffeisen banka ne žele raditi sa bh. vojnom industrijom. Ziraat banka predlaže otvaranje računa u Turskoj, piše Žurnal. 

Poslovanje namjenske industrije BiH je ugroženo, saznaje Žurnal iz više izvora. Sve inostrane, prozapadne banke, registrovane u BiH ne žele poslovati sa bh. kompanijama koje se bave proizvodnjom i prometom naoružanja. Istovremeno, zbog pooštrenih kriterija američkih vlasti, transferi dolara preko banaka koje su poslovale sa namjenskom industrijom skoro su onemogućeni.

„Problem bi mogao eskalirati u narednih nekoliko dana, jer faktički nećemo moći naplatiti našu robu koju smo isporučili u inostranstvo“, kazao nam je jedan od čelnih ljudi namjenske industrije FBiH.

UniCredit, Raiffeisen i ostale prozapadne banke, tvrdi izvor Žurnala iz bankarskog sektora, internim su aktima odlučile da ne žele poslovati sa namjenskom industrijom u BiH. Stoga su kompanije bile primorane svoje račune otvoriti u bh. bankama poput Union Banke, Vakufske banke, BBI, te u stranim bankama kao što su Turkish Ziraat banka i Sberbank.

„Pošto se u vojnoj industriji uglavnom posluje u dolarima, za međunarodne transfere novca koristili smo BBI banku i Ziraat banku. Međutim, zbog pooštrenih mjera SAD-a kada je u pitanju transferiranje dolara, posljednjih dana imamo problem da platimo robu koja nam je potrebna za proizvodnju. Osim toga, imamo problem i sa naplatom naše robe koju isporučimo na tržište“, pojasnio nam je direktor jedne od kompanija iz oblasti namjenske industrije FBiH.

Prema novim pravilnicima američkih vlasti, navode izvori Žurnala, u svakoj državi u ovom dijelu Evrope bit će samo po jedna, obično najveća banka, koja će vršiti transferisanje dolara. Kako su u BiH najveće banke one koje ne žele poslovati sa namjenskom industrijom, pojavljuje se problem sa poslovanjem. Zbog toga je prije dvadesetak dana organizovan sastanak svih direktora federalnih namjenskih preduzeća, na kojem se govorilo o nesagledivim posljedicama za bh. privredu. Istovremeno, turska Ziraat banka je, kako saznajemo, predložila da naše kompanije svoje račune otvore u Turskoj, kako bi bio olakšan transfer novca. Međutim, zbog zaoštravanja američko-turskih odnosa, i ta opcija je sada neizvjesna.

„Postoji opasnost da bi ovu blokadu zapadnih banaka dodatno mogle iskoristiti banke iz Turske i Rusije, koje bi faktički pruzele cjelokupno poslovanje namjenske industrije u BiH“, upozorio je jedan od visokopozicionirah zvaničnika u namjenskoj industriji u BiH.


Upravo zbog ovog bojkota prozapadnih banaka, ruska Sberbanka već se pojavljuje kao skrbnik nad dionicama najmanje dva preduzeća u Federaciji BiH. Tako se, prema izvodu sa Sarajevske berze na 10. avgust ove godine, Sberbanka vodi kao vlasnik 2,5 posto dionica novotravničkog BNT-a, dok je u Pretisu iz Vogošće udio Sberbanke 0,7 posto. U pitanju su, naravno, skrbnički računi iza kojih se kriju drugi stvarni vlasnici ovih dionica, ali dionicama po ovlaštenju skrivenog vlasnika upravlja Sberbanka, navodi Žurnal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.