REAGIRANJA

Koga Tufekčić zastupa: Livnjaci žele svoja prava i podržavaju proteste branilaca

S nedavnih protesta

A. KAMBER

13.8.2018

Livanjski pripadnici Armije RBiH traže svoja prava s obzirom na to da još nemaju rješenja i potvrde da su demobilisani borci. No, podržavaju zahtjeve demobilisanih i obespravljenih boraca, kako Armije RBiH tako i HVO-a, u donošenju zakona kojim će, između ostalog, biti riješeno pitanje boračkog dodatka i druga prava demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. 

Predizborna ucjena

Postavlja se pitanje koga, zapravo, zastupa i brani Jasenko Tufekčić (SDA), dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona, koji je, uz jaku policijsku pratnju zbog okupljenih boraca, izjavio da “nema zakona dok Bošnjaci Livna ne budu regulirani kao borci Oružanih snaga BiH i da imamo pristup svakom zakonu te da možemo ostvariti svoja boračka prava”.

Tufekčić: Dugogodišnji čelnik

Kao dugogodišnji čelnik i Skupštine Livanjskog kantona i Doma naroda Parlamenta FBiH, umjesto da je predlagao izmjene zakonodavstva kojima bi i livanjski Bošnjaci bili tretirani kao branioci, Tufekčić ih se sada sjetio i ultimativno, zapravo predizborno, “ucjenjuje” koalicione partnere, čiji je, zapravo, višegodišnji “namještenik”. Livnjaci smatraju da on i jeste vječito na istoj funkciji baš zbog toga da se to ne riješi.

U Livnu je za to vrijeme sve više nezadovoljnih demobilisanih boraca i branilaca, izuzev onih s vladajućih stranačkih lista, koji su privilegirani radnim mjestima i udruženjima koja se finansiraju iz budžeta.

Džirlo: Podržava branioce ( A. Kamber)

Potpuno zaboravljeni

Numo Džirlo, jedan od nekoliko hiljada obespravljenih livanjskih Bošnjaka, ističe da podržava branioce u njihovom nastojanju da se izbore za svoja prava.

- Očekujem, međutim, da se riješe i moja prava. Jedan sam od onih koji su još u ratu samo zbog imena i prezimena ostali bez posla, koji dobivaju podobni - smatra Džirlo.

Perković: Ničiji smo

Ivan Perković, koji je bio branilac, a sad je bez ikakvih prava, kazao je za “Avaz”:  

- Podržavam zahtjeve demobilisanih i obespravljenih branilaca, među kojima sam i ja. Majka mi je teško bolesna i živimo od njene minimalne penzije, od koje joj polovina treba za lijekove. Dobijemo i 100 KM socijalne pomoći. Živimo u 18 kvadratnih metara, u jednoj podrumskoj sobi, bez adekvatnog svjetla i punoj vlage. Ukinuli su mi i invalidninu. Ja bih radio, ali nema za mene posla, a i majku, koja ne vidi i teško je bolesna, nemam kod koga ostaviti ako bi se i ukazao posao. Ja i brojni slični meni potpuno smo zaboravljeni i ničiji smo.

Borački staž “prvog u Bošnjaka LK”

Većina Livnjaka koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi odbrane BiH, zna da Jasenko Tufekčić, višegodišnji funkcioner Skupštine Kantona i Doma naroda PFBiH, nije bio među njima niti se može pohvaliti boračkim stažom. 


Uvijek je pred izbore tvrdio da je bio pripadnik HOS-a, kad je utvrđeno da je veoma kratko bio na Cincaru uz pripadnike Samostalnog bošnjačkog bataljona, koji je jedini ratovao pod oznakama međunarodno priznate BiH. S Cincara su ga povukle ratne vlasti HVO-a, za općinskog činovnika, nakon čega je postao ratni čelnik SDA, cementiravši poziciju “prvog u Bošnjaka Livanjskog kantona”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.