FBIH

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK dalo 728.488 maraka bez javnog poziva

Sjedište Vlade SBK

M.R.S.

13.8.2018

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona dalo je čak 728.488 KM transfera bez programa utroška, utvrđenih kriterija i bez javnog poziva.

Utvrdili su ovo federalni revizori nakon kontrole načina trošenja budžetskog novca ovog ministarstva u prošloj godini.

- Ministarstvo je raspodjelu sredstava kapitalnih transfera u iznosu od 539.988 KM i tekućih transfera neprofitnim organizacijama u iznosu od 188.500 KM izvršilo samo na osnovu zahtjeva korisnika, što nije zasnovano na principu transparentnosti – dio je izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Pri tome, dodaju revizori, nisu zaključeni ugovori s korisnicima transfera, kojim bi se regulirala međusobna prava i obaveza, niti je proveden nadzor nad utroškom sredstava. Revizori su utvrdili i da Ministarstvo nije uplaćivalo doprinose i poreze istovremeno s isplatom neto plaće nego se kasni s uplatama, ali je za reprezentaciju potrošeno 18.000 KM.

- Utvrdili smo da nastali troškovi reprezentacije ne sadrže svrhu nastanka. Prema Izvještaju o utrošku sredstava reprezentacije Ministarstva finansija, utvrđeno je prekoračenje u iznosu od 2.156 KM, što je i iskazano na potraživanjima – navodi se u izvještaju revizora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.