ODLUKA

CIK će obavijestiti Tužilaštvo zbog velikog broja sumnjivih prijava glasača za oktobarske izbore

Arhiv

nap.ba

14.8.2018

Centralna izborna komisija BiH obavijestit će Državno tužilaštvo, nakon što su iz inozemstva zaprimili više prijava glasača za oktobarske izbore, kod kojih su uočeni krivotvoreni podaci, potvrdila je agenciji Patria portparol CIK-a Maksida Pirić.

- Skoro 50 slučajeva smo imali gdje smo uočili krivotvorenje dokumenata u smislu prepravke datuma isteka važenja ličnog dokumenta. Imali smo situacija gdje se osoba prijavljuje da glasa izvan BiH, a već je neko u njeno ime dostavio neku drugu adresu - rekla je Pirić.

CIK je ukupno od 8. maja zaključno sa 24. julom zaprimio gotovo 90.000 prijava glasača koji žive u inozemstvu, a koji su se prijavili da žele glasati na oktobarskim izborima u BiH. To je za oko 20.000 više nego prethodni izborni ciklus. Najveći broj prijava je stigao iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske, Danske. Iz Hrvatske i Srbije je i najveći broj nevažećih prijava.

- CIK je donio odluku o upisu 77.584 birača, koji će imati pravo glasanja na oktobarskim izborima, a koji žive izvan BiH. Istovremeno, odbijena je prijava za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti. Oni imaju pravo žalbe - rekla je portparol CIK-a.

Pirić je istakla da je među odbijenim prijavama njih 3.500 dostavilo nevažeći dokument kojim dokazuje identitet.

- Uglavnom je to istekla lična karta. Odbijeno je 2.367 prijava jer im nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH, a 1.361 prijava je odbijena jer je prijavljeno osam ili više osoba sa iste adrese u inozamstvu. A iz ličnih podataka se ne može zaključiti da je riječ o porodici - kazala je Pirić.

Istakla je da je posljednjeg dana za prijavu CIK zaprimio više od 20.000 prijava onih koji su izrazili želju da glasaju na predstojećim izborima.

- Centralna izborna komisija BiH 24. jula je zaprimila više od 20.000 prijava birača koji su željeli glasati izvan BiH. S obzirom na to da je bio posljednji dan za prijavu, CIK nije mogao obavijestiti prijavljene o nedostacima - zaključila je Pirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.