BIH

Prijetnje dobio i sudija Mirsad Strika, Šimić najavio tužbu protiv Senada Avdića

Piše: K. KEŠMER

14.8.2018

Državni sudija Mirsad Strika također je dobio prijeteću poruku. Simptomatično je da su prijeteće poruke dobila sva tri člana prvostepenog sudskog vijeća u slučaju „Radončić“ – Strika, Debevec i Hasija Mašović, što se može tumačiti i kao poruka, odnosno pritisak na drugostepeno vijeće u ovom slučaju. 

Nove prijetnje koje su stigle na telefonske brojeve čelnika pravosuđa, koje je prvi objavio novinar Josip Šimić, ponovo su izazvale nervozu u pojedinim političko-medijskim krugovima, prije svega Senada Avdića, glavnog urednika propalog i već zaboravljenog sedmičnika „Slobodna Bosna“, a sada urednika onoga što je ostalo od ove propale novine - medijskog čučavca i žutog portalčića. On je svoju nervozu istresao tako što je uličarskim jezikom vrijeđao novinare koji su objavili vijest o skandaloznim prijetnjama, prije svega Šimića.

Šimić je zbog svega najavio i tužbu protiv Avdića.


Šimić: Najavio tužbu protiv Senada Avdića; Avdić: Urednik medijskog čučavca

- U tom članku navedene su samo neistine. Počev od toga da sam ja podvrgnut nekom psihijatrijskom tretmanu. Nisam bio podvrgnut nikakvom psihijatrijskom tretmanu, jer to uključuje liječenje. Ja sam bio prisilno smješten na psihijatriju radi promatranja, odnosno vještačenja, naredbom za vještačenje od 25. oktobra 2017. godine i utvrđeno je da ja ne bolujem ni od kakve niti privremene niti trajne duševne bolesti, da sam sasvim psihički uravnotežena i procesno sposobna osoba – naveo je Šimić.

Druga laž, kako kaže Šimić, koju je Avdić objavio tiče se slučaja prisluškivanja v. d. glavnog državnog tužioca Gordane Tadić. Kako kaže, nalaz koji je stigao iz Banje Luke potvrdio je da su objavljeni transkripti autentični.

- On pokušava omalovažiti i umanjiti važnost prijetnji koje primaju čelnici pravosuđa. Neistina je da su meni pravosudni djelatnici prvo javili za prijetnje, ja sam za navedene prijetnje saznao iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Navedene su gnusne laži i zbog toga ću podnijeti krivičnu prijavu protiv Senada Avdića i tužbu za klevetu. Treba napomenuti da je „Slobodna Bosna“ bankrotirala zbog kleveta pišuću lažne vijesti – kazao je Šimić.

Strika, Debevec i Mašović: Jesu li prijetnje kompletnom Sudskom vijeću u slučaju „Radončić“ slučajne

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.