DOBRA VIJEST

U Briselu usvojena revidirana strategija: BiH dobila dvostruko veću pomoć EU

Delegacija EU u BiH: Podrška ovisi o provođenju reformi

S. NUMANOVIĆ

14.8.2018

Evropska komisija skoro da je udvostručila pomoć za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je saopćeno iz Delegacije EU u Sarajevu, za period 2018.-2020. godine naša će država iz pretpristupnih fondova (tzv. IPA II) na raspolaganju imati 314,9 miliona eura!

Revidirani dokument

Usvajanjem revidiranog Indikativnog strateškog dokumenta za Bosnu i Hercegovinu za period 2014.-2020., osigurana je znatna pomoć

Pretpristupni fond za period 2014.-2017. godine iznosio je 167,1 milion eura.

Povećanja su uslijedila zahvaljujući naprecima u provođenju nekih reformi.

U prvom redu, više novca iz IPA II stiže zbog usvajanja državnih strategija u oblastima poljoprivrede, infrastrukture...

No, EU će pojačati finansiranje projekata reforme javne uprave, socijalnog i sektora zapošljavanja te okoliša.

- Za period 2018.-2020. Bosna i Hercegovina će nastaviti da koristi pomoć iz IPA-e II za provedbu reformi javne uprave, uključujući i upravljanje javnim finansijama. Podrška vladavini prava dodatno će unaprijediti pristup pravdi za sve građane, kao i koordinaciju i kapacitete za upravljanje granicama, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Pomoć u okviru IPA-e II podržat će daljnje reforme kako bi bila osigurana zaštita temeljnih prava, posebno najranjivijih grupa, uključujući Rome, izbjeglice i interno raseljene osobe.

Osim toga, IPA će nastaviti s podrškom reformama u sektoru obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite, s fokusom na reforme institucija za rad i zapošljavanje – navedeno je u saopćenju iz EU.

Nastavak podrške

Najavljeno je i da će „podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju doprinijeti povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora i boljem životnom standardu poljoprivrednika i stanovništva u ruralnim zajednicama“.

- Uključivanje sektora okoliša i energetike za pomoć u okviru IPA-e II ključno je za podršku usvajanju zakona usklađenih sa EU i ulaganja u infrastrukturu, posebno u upravljanju vodama i otpadom, civilnoj zaštiti i upravljanju rizicima od poplava, te klimatskim politikama, uključujući energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Podrška u energetskom sektoru uvjetovana je usvajanjem sveobuhvatne strategije za cijelu zemlju - istaknuto je u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.