BIH

Izgradnju ceste Goražde - Sarajevo finansirat će i OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj?

Sastanak članova Odbora sa predstavnicima OFID-a

Al.B

14.8.2018

Članovi Odbora za praćenje realizacije projekta cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, koji čine predstavnici "Autocesta FBiH" i Vlade BPK Goražde, susreli su se s delegacijom Fonda za međunarodni razvoj (OFID), koji djeluje pri Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC). Iz Vlade FBiH ranije je najavljeno da će se 100 miliona KM iz dobiti "BH Telekoma" usmjeriti u realizaciju izgradnje ove ceste sa tunelom kroz brdo Hranjen, a nakon sastanka iskazano je uvjerenje da će nedostajući dio sredstava odobriti OFID. 

- OFID, kao fond za razvoj infrastrukture i saobraćajne infrastrukture, zainteresiran je za finansiranje ovog projekta. Trenutno prikupljamo informacije, ne vidimo nikakve probleme i veoma brzo očekujemo odobrenje Borda direktora OPEC-a – kazala je Arij Senuzi (Arij Senussi), operativni oficir pri Odjelu za javne operacije OFID-a.

Tender za odabir izvođača prve faze radova, koja podrazumijeva probijanje glavne i servisne cijevi tunela i izgradnju prilaznih portala, raspisan je u aprilu, a izbor je odložila žalba jedne kompanije, koja je odbijena. Novi rok za prijavu zainteresiranih kompanija je 17. avgust. Prva faza radova trebala bi koštati oko 70 miliona KM, pa se procjenjuje da će za završetak projekta biti potrebno još oko 100 miliona KM.

Dugogodišnja obećanja

Izgradnja 13,7 kilometara trase, s tunelom Hranjen, put između Goražda i Sarajeva skratila bi za oko 40 kilometara, a bili bi izbjegnuti i planinski prijevoji koji se sada koriste. Ipak, decenijama neispunjena obećanja, započeti projekti, svečanosti polaganja kamena temeljca, razlog su što veći dio javnosti i na ovaj projekt gleda sa skepticizmom i smatra ga predizbornim trikom. Premijer BPK Goražde Emir Oković ističe da je priča o povezivanju Goražda sa glavnim gradom sada mnogo ozbiljnija.

- Preostaje samo tehnika, samo izvođenje radova zavisi od okončanja tenderskih procedura, a znamo da plan preduzeća "Autoceste FBiH" podrazumijeva da radovi počnu u ovoj godini – dodaje Oković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.