IZAZOVI

Zbog trgovinskih ratova velikih sila ugroženo poslovanje vojne industrije u BiH

Piše: S. NUMANOVIĆ

14.8.2018

Namjenska, odnosno vojna industrija u Bosni i Hercegovini našla se pred velikim izazovom. Zbog rastućih trgovinskih ratova globalnih igrača, od SAD, preko Kine i Rusije, do EU, otežano je poslovanje ove prosperitetne industrijske grane.

Velike pošiljke

Prema tvrdnjama portala Centre for Guns for Southeast Europe, 2016. godine BiH je na svjetsko tržište plasirala 407 miliona eura vrijednosti robe. U regionu je ispred nje bila samo Srbija sa skoro milijardu eura, dok su ostale države zapadnog Balkana daleko iza s čvrstom posljednjom pozicijom Makedonije, koja je prodala svega 2,1 milion eura oružja i vojne opreme.

Problem koji bh. namjenska industrija, stacionirana u najvećoj mjeri u Federaciji, ima tiče se sve težeg dolarskog plaćanja faktura za kupljenu i isporučenu robu.

- To je problem koji traje već godinama i mi se dovijamo kako znamo i umijemo. Zbog aktivnosti Vašingtona, koji nastoji kontrolirati sve transakcije u dolarima te odluka većine velikih banaka u BiH da neće sarađivati s namjenskom industrijom, trpimo štete, gubimo vrijeme, a kupci postaju nervozni – požalio nam se jedan od direktora namjenske industrije u BiH.

On, kao i još nekoliko naših sagovornika koji nisu mogli govoriti pod punim imenom i prezimenom, velike nade polažu u aktivnosti Vlade FBiH. Ona je, naime, odlučila formirati firmu u SAD koja bi se za sve bavila kupovinom i prodajom sirovina i gotovih proizvoda ove grane industrije. Ta firma osigurala bi da se dolarske transakcije odvijaju bez ometanja te time otklonila rastući problem koji sada postoji.

- Intenzivno radimo da firma profunkcionira u najkraćem mogućem roku. Ona bi radila po američkim zakonima, naravno, pokrivala bi sve transfere koji se obavljaju u dolarima, a to je valuta koja se u najvećoj mjeri koristi u transferima namjenske industrije. Radom te firme otklonili bismo veliki problem s kojim se suočavamo – navode nam iz Vlade.

Povećanje izvoza

Prema zvaničnim podacima, vojne fabrike u vlasništvu FBiH prošle su godine izvezle više od 300 miliona KM robe. Ove godine ta će cifra biti uvećana za skoro 30 posto. Sličan učinak imaju vojne fabrike u privatnom vlasništvu u većem bh. entitetu.

- Imamo trend povećanja porudžbina iz BiH - od metaka do granata i artiljerijskog oruđa. Dobra je vijest i da se iz BiH izvozi sve više vojne odjeće i obuće – navode nam u Vladi FBiH.

Ističu da intenzivno rade na iznalaženju što trajnijeg i stabilnijeg rješenja koje će osigurati nesmetano plaćanje kupljene i prodate robe. Naši sagovornici nisu mogli odgovoriti na pitanje zašto velike zapadne banke ne žele sarađivati s namjenskom industrijom ne samo BiH. Kažu da banke ne objašnjavaju svoje odluke...

Srbija pod „sankcijama“

Kako nam tvrde upućeni u dešavanja na svjetskom tržištu naoružanja i vojne opreme, Srbija se našla u još težoj situaciji od BiH, jer je faktički pod sankcijama sve većeg broja arapskih zemalja.

- U tim državama odlučeno je da se sa Srbijom neće sklapati novi poslovi. Razlozi za to su u povećanom broju zloupotreba i nekvalitetno urađenih ili uopće neurađenih poslova koji su ranije dogovoreni. Srbija je, iz sebi znanih razloga, robu kupcima dostavljala s krivotvorenom dokumentacijom, nije se držala dogovora i nije poštovala međunarodne standarde i zakone - tvrde nam iz sektora namjenske industrije u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.