BIH

Zvizdić nakon sastanka s Merkel: Kandidatski status moguć u ovom mandatu Evropske komisije

A. Durgut

M.R.S.

14.8.2018

Naša su očekivanja da će biti moguće u ovom mandatu Evropske komisije dostići ključni cilj, a to je dobivanje kandidatskog statusa za BiH, kazao je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, na pres-konferenciji u Sarajevu, koju je sazvao nakon jučerašnjeg sastanka u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zajedničke pres-konferencije koja je uslijedila.  

Ocijenivši posjetu značajanom, Zvizdić je rekao da za dobivanje kandidatskog statusa treba odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika, da su radne grupe na tome počele raditi, te da misli da će se to uspješno završiti. Nije mogao precizirati kada će se ovaj posao i uraditi i hoće li to biti do općih izbora u oktobru.

- Drugo važno pitanje o kojem se razgovaralo s Merkel je pitanje aktivacije MAP-a. Postoje dobri uvjeti i preduvjeti da proces bude završen do kraja godine – dodao je Zvizdić.

Ponovio je da je bilo riječi i o pitanju sigurnosti i stabilnosti u BiH i regionu te da je Merkel istakla da je neprihvatljivo da zakon o krivičnom postupku ne bude usvojen u najkraćem roku.

- Evropske zemlje žele vidjeti naše praktično opredjeljenje za jačanje vladavine prava – rekao je Zvizdić.

Kada je riječ o migrantima, o čemu je također razgovarao s Merkel, Zvizdić je kazao da postoje obećanja da će se nastaviti pomagati BiH po ovom pitanju.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH prije dva dana odobrilo IPA sredstva, oko šest miliona eura, za migrantsku krizu, ali i da će na granici biti od 200 do 250 novih policajaca „prekomandovanih“ iz drugih policijskih agencija. Dodao je da će u četvrtak biti sastanak Operativnog štaba kada će biti donesene odluke o lokacijama na kojim će se obnoviti određeni objekti ili pripremiti za smještaj migranata.

Odgovorio je da odobrena IPA sredstva, milion i po eura Banke Vijeća Evrope i milion eura donacije Češke su korisna, ali neće biti dovoljna „da bi mogli uspješno menadžirati situaciju koju imamo s migrantima“.

- Ovih dana ćemo odvojiti određena sredstva iz rezerve za smještaj i aktivnosti policajaca premještenih na granice – dodao je Zvizdić.

Istakao je i da je Njemačka najvažniji trgovinski partner BiH te da će ove godine ta saradnja premašiti dvije milijarde eura.

Na pitanje novinara, prokomentirao je to što je Narodna skupština RS odbacila Izvještaj o Srebrenici, kazavši da se radi o predizbornom procesu te da ne može nijedna institucija derogirati ili ukinuti presude međunarodnih sudova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.