BIH

Reakcije na sramnu odluku Skupštine RS: Dodik izabrao najgoru moguću temu, žrtve i njihove porodice

Avaz.ba

14.8.2018

Milorad Dodik negira izvještaj na način koji vrijeđa žrtve, a istinu o Srebrenici želi kreirati na teorijama zavjera, mišljenja je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

- Odbacivanjem onoga što su Komisija i Haški tribunal nekoliko puta utvrdili kao pravnu istinu o genocidu u Srebrenici, Narodna skupština Republike Srpske je izgleda odlučila da krene pisanje u nastavka Orvelove knjige "1984". To je apsurdna, iracionalna i nehumana odluka čiji je jedini cilj da vrijeđa žrtve i provocira nas koji ih poštujemo i osuđujemo sve ratne zločince, bez obzira ko su i čiji su.

Sve žrtve zaslužuju poštovanje i niko ko voli ovu zemlju i bori se za ravnopravnost svih i svuda ne može biti protiv toga da se utvrde i srpske žrtve. Međutim, raditi to na ovakav način, odbacivanjem izvještaja čiji su navodi potvrđeni toliko puta i na mnogo mjesta, politički je degutantno i ljudski neprihvatljivo. Posebno je razočaravajuće da opozicija u RS-u, kao i pred prošle izbore kada ih je Dodik postrojio po pitanju besmislenog i nikad održanog referenduma, nema mudrosti i hrabrosti da se u ovo predizborno vrijeme prestane s njim takmičiti u politički besmislenom srbovanju i nehumanim postupcima. Mora doći trenutak kada će opozicija u RS-u shvatiti da je Dodik u tome očigledno neprikosnoven.

Znali smo, naravno, da su nacionalisti spremni na sve da bi ostali na vlasti, ali se opet iznova iznenadimo koliko nisko i prljavo su spremni ići. Bosna i Hercegovina je naša zajednička sudbina i odgovornost i mi koji želimo graditi modernu, evropsku BiH, moramo se organizovati barem podjednako dobro kao što su organizirani oni koji plaču za devedesetim - kaže se u saopćenju Naše stranke. 


Današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o Informaciji o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, za Koordinaciju regionalnih organizacija Socijaldemokratske partije BiH u RS neprihvatljiva je i potpuno nesvrsishodna.

Poigravanje odlazećeg predsjednika RS Milorada Dodika s Vladom, Narodnom skupštinom te sa pravosudnim institucijama traje još od 2006. godine, ali ovaj put prelazi granice čovječnosti i bilo kakve političke pristojnosti.

- Prekopavanje kostiju žrtava na teritoriju Srebrenice nedvosmisleno pokazuje da je, u nedostatku obećanih referenduma o samostalnosti Republike Srpske, o Sudu i Tužilaštvu BiH i ostalih njegovih tema za zagađivanje umova birača, ovaj put izabrao najgoru moguću – žrtve i njihove porodice. Učinio je to kako bi još jednom, u dogovoru sa Izetbegovićem i Čovićem, napravio lažnu vijest o nekakvoj promjeni u ovoj zemlji, a zapravo skrećući pažnju sa pitanja opstanka svih naroda i građana - navodi se u saopćenju.

To skretanje pažnje naročito se odnosi na pitanja na koja javnost dugo očekuje odgovore, poput ubistva Davida Dragičevića, policijskog narkokartela koji dila drogu našoj djeci i isparavanja novca koji porezne uprave ubiru sve više, dok vidljivi rezultati ne postoje, osim naravno u rastu ličnog bogatstva njegove i još nekoliko bliskih porodica.

- Svaki zločin ima žrtvu i zločinca, organiziran ima i organizatora i nalogodavca. O tome je odlazeći predsjednik RS ćutao oba svoja mandata. Nikada nije pokazao nimalo volje da se porodicama i javnosti pruži odgovor i satisfakcija, a pravda pokuša dosegnuti u ime bilo kojeg čovjeka, koji je nekada živio, u ime nas koji danas živimo i naše djece koji će ostati i živjeti ovdje.

Zato bi, u ime svih nas koje predstavlja kao predsjednik RS, trebao šutjeti danas i prestati manipulirati javnošću. Poslanici Narodne skupštine RS ne bi trebali biti pijuni i lutkice u njegovim rukama, koji će posluženi meni zaključaka o negiranju i prekrajanju nesrećnih događaja u Srebrenici jula 1995. godine svojim rukama sramotno podržati. Na taj način svi oni će stati u odbranu neodbranjivog – zločinaca, umjesto u odbranu onih koji su tamo nastradali – žrtava - zaključeno je iz SDP-a.


Komšić smatra da su tvrdnje po kojima Dodik skreće pažnju javnosti od tobože stvarnih problema, izraz potpunog političkog sljepila. 

Navodi da današnje Dodikove riječi i uvrede na račun žrtava genocida za koje je ustvrdio da su same odgovorne za vlastitu tragediju podsjećaju na riječi Radovana Karadžića koji je u oktobru 1991. godine najavio genocid.

 

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković pozvao je predstavnike u Narodnoj skupštini RS da ne ponište Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

- Ja kao Bošnjak, i neko ko je preživio genocid u Srebrenici, smatram da je taj izvještaj najdalje što je ijedan narod, odnosno ijedna zvanična institucija otišla u suočavanju s prošlošću. To je najozbiljnija stvar koju je iko uradio u našoj državi, na pomirenju. Zato, zbog srpskog naroda, pozivam vas, nemojte to poništiti - kazao je.

- Pozivam opoziciju da se ne ponaša kukavički te da jednom konačno stane na rep Miloradu Dodiku i poruči mu da se neće hvatati u njegova kola referenduma, ćirilice i zločina, već će pokazati da je spremna za demokratizaciju RS kao prostora u kojem će svi biti jednaki i u kojem će Bošnjaci, Hrvati i drugi nesrbi moći živjeti dostojanstveno, slobodni od diskriminacije - zaključio je Duraković, saopćio je Pokret "Odgovor".

Poslanik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović danas je pozvao Ured visokog predstavnika za BiH (OHR), predstavnike BiH u Vijeću Evrope i Predsjedništvo BiH da se aktivno uključe u problem s kojim se danas suočavaju žrtve i porodice žrtava genocida u Srebrenici, a to je kompletna negacija genocida u Podrinju.

- Poslanici NSRS danas će, vjerovatno, na prijedlog predsjednika tog entiteta (koji ima skupštinsku većinu), usvojiti zaključak kojim se poništava Izvještaj Komisije o događanjima u Srebrenici od 11. do 19. jula. U svom uvodnom govoru, Dodik je već rekao da je, prema njegovim saznanjima, broj žrtava između "3.500 i 5.000", s tim što je naveo da su među žrtvama i oni koji su počinili "samoubistva", što je još jedno vrijeđanje porodica u nizu - navodi Ahmetović.

Ističe da od danas za vlasti ovog bh. entiteta više ne važi broj od skoro osam i po hiljada ubijenih Srebreničana, broj za koji on tvrdi da je izdejstvovan pritiscima OHR-a.

- Kancelarija visokog predstavnika BiH trebala bi se oglasiti je li bilo pritisaka na Komisiju iz 2004. godine. Jesu li ti pritisci dolazili iz OHR-a na entitetske vlasti ili barem demantirati i bivšeg premijera RS Dragana Mikerevića, koji je to ustvrdio u svom izlaganju u Skupštini RS i što je sve vrijeme tvrdio Dodik. Ukoliko nastave s ignoriranjem ovakvih prozivki, ozbiljno derogiraju funkciju i smisao OHR-a - kaže Ahmetović.

Također je pozvao i svoje kolege iz Državnog parlamenta, a koji predstavljaju BiH u Vijeću Evrope, da se žale jedinoj evropskoj instituciji u kojoj je BiH punopravna članica, na poništavanje Izvještaja Vlade RS iz 2004. godine.

- Ovo je posljednja faza genocida. Vaša je dužnost i obaveza kao predstavnika Bosne i Hercegovine da uradite sve što je u vašoj moći nešto za Srebrenicu i Podrinje sada, kada genocid ulazi u svoju posljednu fazu – kompletno negiranje. Vijeće Evrope u kojem nas zastupate je tijelo koje se bavi ljudskim pravima. Imate na raspolaganju mehanizme od žalbi do Evropskog suda za ljudska prava, sve sa presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) za genocid - istaknuo je Ahmetović.

Upozorio je i članove Predsjedništva BiH da hitno reagiraju u ovom slučaju, jer je vanjska politika BiH u njihovoj nadležnosti.

- Na članovima Predsjedništva, a pogotovo Bakiru Izetbegoviću, koji je zvanični predstavnik Bošnjaka, je da iskoristi sve legalne i pravne mogućnosti kako bi se umanjila štetnost današnje odluke - upozorava Ahmetović.

Na kraju, on se nada da će zvanični predstavnici Bošnjaka uraditi nešto po ovom pitanju.

- Nemojte da sve ovo padne u drugi plan, nauštrb lične promocije. Dok se negira genocid, bošnjačka intelektualna i kulturna elita, politički lideri, uživaju u Sarajevo Film Festivalu. Uradite nešto, nemojte dozvoliti da se genocid pretvori u rat saopćenjima, političko prepucavanje pred lokalne izbore i ubiranje jeftinih političkih poena na žrtvama genocida u Srebrenici - naglasio je Sadik Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.