ALARMANTNO

Ministar Mirko Šarović upozorava: Bh. privreda ugrožena zbog krize u Turskoj!

BiH u Tursku najviše izvozi meso

Piše: K. KEŠMER

15.8.2018

Ako se turska ekonomija ne počne stabilizirati u kratkom roku, stotine miliona maraka vrijedni poslovi koje naša država ima s tom zemljom, a koji su uglavnom izvozno orijentirani, mogli bi biti ugroženi! 

Crveni alarm

Vrijednost turske lire već danima dramatično pada, a svi ekonomski pokazatelji ove države izraženi su negativno nakon što su joj SAD zbog diplomatskog spora uvele sankcije. Da bi bh. privrednici koji imaju poslove s Turskom mogli biti ugroženi, potvrdio je za „Avaz“ i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović: Razlog za zabrinutost

- Pomno pratimo dešavanja i za nas je vrlo važno da Turska stabilizira svoju ekonomiju i valutu. Jer, ako slabljenja valute potraje, imat ćemo negativne posljedice i po neke naše važne poslove. Za sada, ako ovo bude kratkoročno, neće nastupiti neka šteta. Ali, ako bude neka duža destabilizacija, to bi bio crveni alarm za zabrinutost - kazao je Šarović.

Bosna i Hercegovina ima nekoliko značajnih poslova s Turskom, a najveći je izvoz mesa, ulja, šećera i brašna. Njihova vrijednost iznosi oko 300 miliona KM. Sreća u nesreći mogla bi biti to što je najveći od ovih poslova, izvoz mesa, ugovoren u eurima. Ostali su u turskim lirama.

- Tu leži razlog za oprez, posebno za trgovinske tokove. Jer su svim poslovi vezani uz liru, osim mesa. I sada je taj trend nepovoljan – navodi Šarović.

Važno tržište

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Ahmet Egerlić kazao nam je da trenutno plaćanje ide po ugovorenom.

Egrlić: Pratiti situaciju

- Ali, ako se ovo nastavi, moglo bi biti ugroženo poslovanje s Turskom. Nadamo se stabilizaciji lire, pratimo situaciju. Samo jestivog ulja izvozimo u vrijednosti od 130 miliona KM, tako da je to vrlo važno tržište, ali sada ne možemo reći šta će se dešavati – naveo je Egrlić.  

Izvoz veći od uvoza

Moguće posljedice posebno su zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je izvoz iz BiH u Tursku u prvih nekoliko mjeseci ove godine premašio uvoz. Turska je u 2017. godini bila jedan od najznajčajnijih trgovinskih partnera te je bila na osmom mjestu.

Ukupno smo te godine na tursko tržište izveli robe u vrijednosti od 432 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.