ISTRAGE

Radi li OSA temeljito svoj posao u slučaju prijetnji čelnicima bh. pravosuđa?

Piše: K. KEŠMER

15.8.2018

Službenici Tužilaštva BiH, SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) ispitali su nekoliko osoba koje su bile u posjedu mobilnih telefona s kojih su upućene prijetnje čelnicima bh. pravosuđa. Ovu informaciju jučer je potvrdila za „Avaz“ potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić. 

- To je informacija koju imam. Ne znam koliko je tačno osoba ispitano – navela je Jukić, ističući da je istraga u toku te da i ne može davati više informacija o tome.

Radikalna uvjerenja

Kako kaže, na prvi utisak, s obzirom na vrstu prijetnje, može se zaključiti da se radi o „osobama radikalnog uvjerenja“ te da je moguće da su prijetnje povezane s predmetom Radončić.

- Moguće je da se odnose na presudu Radončiću, odnosno kako bi se utjecalo na drugostepeno vijeće koje treba donijet presudu po žalbi Tužilaštva. Mislim da je to cilj, da se uplaše ljudi, ali nema razloga. To su kukavice koje će agencije sigurno razotkriti. I SIPA i OSA i Tužilaštvo uključeni su u ovaj slučaj – istakla je Jukić.

Jukić: Otkriti nalogodavce

Ona zaključuje da je vrlo bitno da se pronađu nalogodavci, odnosno ljudi koji su dali instrukcije kome i kako prijetiti. Ipak, sumnju u to da istražne agencije, prije svega OSA, temeljito rade svoj posao u ovom slučaju ostavlja period koji je potreban da se pronađu osobe koje se sumnjiče da su uputile prijetnje.

Naime, 21. jula stigle su prve prijetnje, i to na broj telefona predsjednika Suda BiH Ranka Debevca te potpredsjednice VSTV-a Jadranke Lokmić-Misirače. U porukama je, između ostalog, pisalo: „Cionistički Čifute zbog saradnje s Mosadom, osuđen si na smrt.“

Dakle, 24 dana su prošla od kada su zaprimljene prve prijetnje smrću, a tek jučer je objavljena vijest da su „ispitane neke osobe“. Za primjer, kada OSA radi svoj posao, može biti nedavni slučaj kada su putem telefona upućene anonimne prijetnje jednom sarajevskom portalu. Počinioci su identificirani u roku od 24 sata.

S razlogom se sumnja da prijetnje nosiocima najviših pravosudnih institucija očigledno direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću nisu prioritet ili ih on namjerno ignorira, kako se to dalo i naslutiti. Nije tajna da je Mehmedagić lično pred svjedocima vršio pritisak na pojedine sudije da Fahrudin Radončić, lider SBB-a, ni kriv ni dužan treba biti osuđen.

Puna sigurnost

S druge strane, osude prijetnji i pozivi vlastima da temeljito ispitaju i riješe ovaj slučaj stižu svaki dan. Jučer se, nakon Ambasade SAD i OHR-a, oglasila i Delegacija EU u BiH. Naveli su da svi nosioci pravosudnih funkcija u BiH trebaju biti nezavisni.

- Bh. pravosuđe mora biti u mogućnosti da radi bez pritisaka, prijetnji i uplitanja, bilo direktne ili indirektne prijetnje, iz bilo kojeg razloga - kazali su iz Delegacije EU u BiH.

Naglašeno je da građani BiH zaslužuju potpuno nezavisno, odgovorno, učinkovito i profesionalno pravosuđe.

- Sudije i tužioci imaju pravo na punu sigurnost u vršenju svojih dužnosti. To je ključno za sveukupno utvrđenje vladavine prava, a također predstavlja i preduvjet pridruživanja Evropskoj uniji. U posljednjem Izvještaju o BiH, Evropska komisija naglasila je da se politički motivirane prijetnje upućene sudovima i tužilaštvima moraju pravovremeno utvrditi i u vezi s tim na odgovarajući način postupati - zaključeno je iz Delegacije EU.

Odakle radikalima privatni brojevi sudija  

U novoj prijetećoj poruci koja je upućena nosiocima pravosudnih organa na mobitele, pa i na privatne telefone, koji zna mali krug ljudi, između ostalog piše da je "Volja Allaha Svemogućega da Vas i djecu Vašu ponizimo i kaznimo sabljom smrti"!

Postavlja se pitanje odakle radikalima brojevi telefona nosilaca pravosudnih funkcija i šta radi (OSA) da oni budu locirani i otkriveni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.