REAKCIJE

Vrijeme je da žrtve pokrenu tužbu protiv RS zbog genocida

Svakog 11. u mjesecu Srebreničanke podsjećaju na zločin

A. HADŽIĆ

15.8.2018

Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim se odbacuje Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade da ga povuče i stavi van snage, za Amora Mašovića nije nikakvo iznenađenje. 

Prevara i spin  

Mašović ističe da mu je Izvještaj dat na uvid 15. januara 2004. godine, dok je bio na lokalitetu grobnice u Sandićima kod Bratunca.

- Rasprava o Izvještaju o Srebrenici iz 2004. i zaključci koje su usvojili srpski poslanici teška je prevara i predizborni spin Milorada Dodika. Zna se da je Izvještaj obuhvatio period od 11. do 19. jula 1995. godine, kada su ubijani bošnjački zarobljenici iz Srebrenice, te da u tom periodu nije bilo poginulih Srba. Zato pitam o kojim to srpskim žrtvama u tom periodu pričaju Dodik i drugi negatori genocida. Njihovo insistiranje na nekakvoj međunarodnoj komisiji tek bi pokazalo razmjere genocida nad Bošnjacima koji su počinili vojska i policija RS - ističe Mašović. 


Mašović: Nije iznenađen

On navodi da nema toga ko može osporiti dokaze iz Izvještaja o Srebrenici te da su apsolutno netačne tvrdnje da je Komisija koja je sačinila Izvještaj radila pod pritiskom međunarodne zajednice. Naime, sve informacije i podatke u vrijeme izrade Izvještaja, Komisiji su dostavljali članovi Radne grupe koju su činili najviši dužnosnici vojske i policije RS i Ministarstva odbrane RS.

Na zaključke NSRS vezane uz Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine oštro su reagirale i majke Srebrenice.

Doživotna mrlja

- Niko ne može osporiti broj ubijenih u genocidu u julu 1995.godine. Genocid je dokazan na Sudu u Hagu, a da su naši najmiliji pobijeni, dokazuju oni nišani u Potočarima. Može Milorad Dodik sazivati skupštine, naređivati svojim poslanicima i vladama da donose zaključke, povlače već usvojene izvještaje, ali genocid koji je počinjen u Srebrenici ne može se sakriti, počinjen je pred očima cijelog svijeta. Počinili su ga vojska i policija RS, što je doživotna mrlja na obrazu entiteta RS. Konačno, vrijeme je da mi žrtve pokrenemo tužbu protiv vrha RS, s Miloradom Dodikom na čelu, za genocid koji čine nad našim mrtvima – navode iz Udruženja „Žene Srebrenice“.

Mora reagirati OHR

- Mislim da je ovo posljednja prilika Uredu visokog predstavnika da reagira na laži kojima se pod kukavičkom šapom Milorada Dodika pokušava osporiti na međunarodnim i domaćim sudovima dokazani genocid u Srebrenici i žrtve prikazati zločincima. Ne bude li visoki predstavnik reagirao, onda je zaista vrijeme da ide svojoj kući - eksplicitan je Mašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.