REAKCIJE Amor Mašović i „Žene Srebrenice“ o zaključcima NSRS

Vrijeme je da žrtve pokrenu tužbu protiv RS zbog genocida

A. HADŽIĆ
15.08.2018 15:49

Foto: Svakog 11. u mjesecu Srebreničanke podsjećaju na zločin

Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim se odbacuje Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade da ga povuče i stavi van snage, za Amora Mašovića nije nikakvo iznenađenje. 

Prevara i spin  

Mašović ističe da mu je Izvještaj dat na uvid 15. januara 2004. godine, dok je bio na lokalitetu grobnice u Sandićima kod Bratunca.

- Rasprava o Izvještaju o Srebrenici iz 2004. i zaključci koje su usvojili srpski poslanici teška je prevara i predizborni spin Milorada Dodika. Zna se da je Izvještaj obuhvatio period od 11. do 19. jula 1995. godine, kada su ubijani bošnjački zarobljenici iz Srebrenice, te da u tom periodu nije bilo poginulih Srba. Zato pitam o kojim to srpskim žrtvama u tom periodu pričaju Dodik i drugi negatori genocida. Njihovo insistiranje na nekakvoj međunarodnoj komisiji tek bi pokazalo razmjere genocida nad Bošnjacima koji su počinili vojska i policija RS - ističe Mašović. 

  • Mašović: Nije iznenađen
    Mašović: Nije iznenađen

On navodi da nema toga ko može osporiti dokaze iz Izvještaja o Srebrenici te da su apsolutno netačne tvrdnje da je Komisija koja je sačinila Izvještaj radila pod pritiskom međunarodne zajednice. Naime, sve informacije i podatke u vrijeme izrade Izvještaja, Komisiji su dostavljali članovi Radne grupe koju su činili najviši dužnosnici vojske i policije RS i Ministarstva odbrane RS.

Na zaključke NSRS vezane uz Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine oštro su reagirale i majke Srebrenice.

Doživotna mrlja

- Niko ne može osporiti broj ubijenih u genocidu u julu 1995.godine. Genocid je dokazan na Sudu u Hagu, a da su naši najmiliji pobijeni, dokazuju oni nišani u Potočarima. Može Milorad Dodik sazivati skupštine, naređivati svojim poslanicima i vladama da donose zaključke, povlače već usvojene izvještaje, ali genocid koji je počinjen u Srebrenici ne može se sakriti, počinjen je pred očima cijelog svijeta. Počinili su ga vojska i policija RS, što je doživotna mrlja na obrazu entiteta RS. Konačno, vrijeme je da mi žrtve pokrenemo tužbu protiv vrha RS, s Miloradom Dodikom na čelu, za genocid koji čine nad našim mrtvima – navode iz Udruženja „Žene Srebrenice“.

Mora reagirati OHR

- Mislim da je ovo posljednja prilika Uredu visokog predstavnika da reagira na laži kojima se pod kukavičkom šapom Milorada Dodika pokušava osporiti na međunarodnim i domaćim sudovima dokazani genocid u Srebrenici i žrtve prikazati zločincima. Ne bude li visoki predstavnik reagirao, onda je zaista vrijeme da ide svojoj kući - eksplicitan je Mašović.

NA VRH