REAKCIJE Brojne agencije i portali prenijeli sramnu odluku NSRS

Svjetski mediji: Dodikova inicijativa otvorila mogućnost za nove tenzije

A. Č.
15.08.2018 18:20

Foto: Arhiv

Vijest o inicijativi predsjednika RS Milorada Dodika da Narodna skupština RS povuče odluku o izvještaju Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine obišla je svijet.

O sjednici Skupštine RS izvijestili su brojne svjetske agencije poput AP-a, Reutersa i AFF-a. Vijest su prenijeli i kanadski CDC, „The Washington Post“, Radio Slobodna Evropa, Fox News, lokalni mediji u Sjedinjenim Američkim Državama i brojni drugi.

Novinska agencija AP objavila je da je Dodikova inicijativa otvorila mogućnost za nove tenzije u BiH, a za genocid u Srebrenici piše da se često naziva i „najtežim zločinom na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata“.

Reuters u tekstu navodi da „neki analitičari smatraju“ da ovu temu koriste srpske stranke na vlasti kako bi „mobilizirale glasače oko nacionalističkih tema zbog izbora u oktobru“. Turski Daily Sabah podsjeća na Dodikove secesionističke namjere te i sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv njega. 

Njemački Deutsche Welle objavio je tekst sastavljen iz različitih izvora, uključujući Reuters, AFP i AP, a koji je prenesen na Taiwan News portalu.

   

NA VRH