REAKCIJE

Svjetski mediji: Dodikova inicijativa otvorila mogućnost za nove tenzije

Arhiv

A. Č.

15.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vijest o inicijativi predsjednika RS Milorada Dodika da Narodna skupština RS povuče odluku o izvještaju Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine obišla je svijet.

O sjednici Skupštine RS izvijestili su brojne svjetske agencije poput AP-a, Reutersa i AFF-a. Vijest su prenijeli i kanadski CDC, „The Washington Post“, Radio Slobodna Evropa, Fox News, lokalni mediji u Sjedinjenim Američkim Državama i brojni drugi.

Novinska agencija AP objavila je da je Dodikova inicijativa otvorila mogućnost za nove tenzije u BiH, a za genocid u Srebrenici piše da se često naziva i „najtežim zločinom na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata“.

Reuters u tekstu navodi da „neki analitičari smatraju“ da ovu temu koriste srpske stranke na vlasti kako bi „mobilizirale glasače oko nacionalističkih tema zbog izbora u oktobru“. Turski Daily Sabah podsjeća na Dodikove secesionističke namjere te i sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv njega. 

Njemački Deutsche Welle objavio je tekst sastavljen iz različitih izvora, uključujući Reuters, AFP i AP, a koji je prenesen na Taiwan News portalu.

   


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.