CIKBIH

Ovjerene 73 kompenzacijske liste sa 842 kandidata: Pogledajte ko se našao na njima

S. DEGIRMENDŽIĆ

16.8.2018

Borjana Krišto - Avaz
Nenad Stevandić - Avaz
Halid Genjac - Avaz
Damir Arnaut - Avaz
Aleksandra Pandurević - Avaz
+2

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata s ukupno 842 kandidata. 

Pod uvjetom da stranka ili koalicija koju predstavljaju osvoji iznad tri posto glasova na predstojećim izborima 7. oktobra i u zavisnosti od njihove pozicije na kompenzacijskim listima, ti kandidati mogu osvojiti mandat i u slučaju da ne dobiju dovoljan broj glasova birača pri direktnom izboru. 

Ukoliko bi se gledalo prema sadašnjoj strukturi parlamentarnih stranaka u Parlamentu BiH te entitetskim parlamentima, onda zasigurno neko od poslaničkih mjesta, bez obzira na broj osvojenih glasova, dobivaju oni koji su prvi na kompenzacijskim listama.

Tako je primjerice na toj listi iz SDA za Državni parlament prvi Halid Genjac, aktuelni delegat te stranke u Domu naroda BiH, koji je i ranijih izbornih godina redovno na kompenzacijskoj listi. 

Iza njega su Alma Čolo, Nezir Pivić, Edin Mušić... 

Prvi na kompenzacijskoj listi SDA za Federalni parlament je Salko Bukvarević, a Adil Osmanović predvodi kompenzacijsku listu za Državni parlament s područja RS. 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prvi je na kompenzacijskoj listi za Državni parlament,iako je Nikšić i nosilac kandidatske liste te stranke za direktan izbor. Na ovaj način, on sebi želi osigurati poziciju u slučaju da ne dobije dovoljan broj glasova 7. oktobra.

SDP je za Federalni parlament prvog na listu, što bi mu trebalo osigurati ponovni poslanički mandat, stavio Elvira Karajbića, još aktuelnog federalnog poslanika.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Parlamentu BiH, prvi je na kompenzacijskoj listi SBB-a za Državni parlament, a na toj listi slijede ga Edita Đapo, Adisa Omerbegović-Arapović te Nasir Beganović. Munib Jusufović, federalni poslanik, prvi je na listi SBB-a za Parlament FBiH, a slijede ga Sanela Prašović-Gadžo, Šemsudin Kavazović i Adis Arapović. 

Kompenzacijsku listu Naše stranke za Parlament BiH predvodi predsjednik te stranke Predrag Kojović , dok je Nasiha Pozder na čelu liste te stranke za Parlament FBiH. 

Nezavisni blok je na čelo liste za Državni parlament stavio Salku Sokolovića, aktuelnog poslanika te stranke u Predstavničkom domu BiH. 

Novoosnovana stranka koju čine „prebjezi“ iz SDA „Narod i pravda“, za koju se sumnja da će prijeći izborni prag na predstojećim izborima, po svaku cijenu želi ugurati u Državni parlament kontroverznog i kompromitiranog Kemala Ademovića, koji se dovodi u vezu s političkim ubistvima u BiH. 

On je prvi na kompenzacijskoj listi te stranke. Mirsad Kukić, predsjednik PDA, predvodi listu te stranke za Državni parlament, a Safer Demirović prvi je na kompenzacijskoj listi za Parlament FBiH. 

DF i GS na kompenzacijsku listu za Parlament BiH pozicionirali su kao prvog Milana Dunovića, a za Parlament FBiH Dževada Adžema. 

Zagarantirani, novi mandat u Parlamentu BiH vjerovatno će dobiti i Borjana Krišto, koja je na čelu liste HDZ-a BiH i većine stranaka oko HNS-a, a te stranke su na čelo liste za Parlament FBiH stavile Ivana Musu. 

Nenad Stevandić, predsjednik „Ujedinjene Srpske“, našao se na čelu kompenzacijske liste SNSD-a za Državni parlament, a listu SNSD-a za Narodnu skupštinu RS predvodi Radovan Višković. 

SDS lista, koju uz tu stranku čine još Šešeljevi radikali i NDP, na kompenzacijsku listu za Parlament BiH prvu je stavila Aleksandru Pandurević, a za NSRS Nedeljka Glamočaka. 

PDP, preko kompenzacijske liste, u Državnom parlamentu želi Branislava Borenovića, koji je prvi na toj listi. Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, je na kompenzacijskoj listi na broju jedan za Državni parlament. 

I Sefer Halilović, predsjednik BPS-a, na prvoj je poziciji kompenzacijske liste te stranke za Državni parlament. 

Inače, u raspodjeli kompenzacijskih mandata mogu učestvovati samo političke stranke i koalicije koje su osvojile više od tri posto od ukupnog broja važećih glasačkih listića za područje entiteta za koji je sačinjena kompenzacijska lista. 

Prvo se, prema formuli utvrđenoj Izbornim zakonom BiH, raspodjeljuje ukupan broj mandata za zakonodavni organ koji se dodjeljuju za teritorij određenog entiteta, umanjen za broj mandata koje su osvojili nezavisni kandidati. 

Od broja mandata koje je dobila lista političke stranke ili koalicije, primjenom ovog postupka, oduzima se broj mandata koje je ta politička stranka ili koalicija osvojila, prema postupku utvrđenom u članu 9.5 Izbornog zakona. 

Preostali broj je broj kompenzacijskih mandata koji lista dobiva. 

Na OVOM linku možete pogledati kompletne kompenzacijske liste svih stranaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.