BIH

Optuženom iz predmeta “Pravda” Seadu Hadžiću dosuđeno blizu 4.000 maraka

Arhiv

BIRN

16.8.2018

Optuženom iz predmeta “Pravda” dosuđeno blizu 4.000 maraka

Državni sud donio je presudu kojom je odlučeno da zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH Seadu Hadžiću djelimično bude isplaćen iznos na ime plaće koju nije primao za vrijeme provedeno u pritvoru nakon hapšenja u akciji “Pravda”.

Hadžiću je, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dosuđen iznos od blizu 4.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime plaće koju nije primao za vrijeme provedeno u pritvoru, čime je djelimično uvažen njegov tužbeni zahtjev, odnosno omogućeno mu je 60 posto od iznosa od 6.461 KM koliko je tražio.

U tužbenom zahtjevu je Hadžić tražio da mu se isplati puni iznos plaće za nešto više od dva mjeseca provedena u pritvoru na osnovu nalaza vještaka ekonomske struke, uz obrazloženje da je Agencija za forenzička pitanja propustila da pokrene disciplinski postupak protiv njega.

S druge strane, Pravobranilaštvo BiH je tražilo da se ovaj postupak prekine do okončanja krivičnog u sarajevskom Kantonalnom sudu, jer sve zavisi od toga da li će Hadžić biti oslobođen ili proglašen krivim.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe.

Hadžića je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u oktobru prošle godine optužilo s bivšim ministrom unutrašnjih poslova Republike BiH Alijom Delimustafićem i još 36 osoba, te sedam firmi tereti za organizovani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog djela.

Delimustafić se tereti da je organizovao grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo, a počinjenjem djela, kako su naveli u Tužilaštvu, optuženi su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona maraka.

Iako je bilo zakazano u nekoliko navrata, suđenje u predmetu “Pravda” još nije počelo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.