BIH

CIK nije izabrao generalnog sekretara, nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova

Ilustracija

NAP

16.8.2018

Članovi Centralne izborne komisije nisu izabrali novog generalnog sekretara na današnjoj sjednici.

Nijedan od kandidata za ovu poziciju nije dobio četiri glasa koliko je potrebno da bi bio imenovan.

Sada je odluka u rukama Agencije za državnu službu koja ima zadatak da u narednih 30 dana imenuje generalnog sekretara CIK-a.

Prema pravilniku Agencija za državnu službu bira prvog sa liste ponuđenih kandidata.

Agencija za državnu službu BiH (ADS) ustupila je agenciji Patria rang listu kandidata koju je dostavila članovima CIK-a. Prvorangirani sa te liste je Goran Mišković. Rođen je 1978. godine u Livnu. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Mostaru. Od 2009. zaposlen je u Ministarstvu sigurnosti BiH kao stručni savjetnik na poslovima osiguranja osoba i objekata.

Nakon Miškovića, prema rang listi ADS slijede Elvedin Jusufbašić, Munib Isaković, Ivan Miličević, Enver Išerić i Emina Ćirić. Svih pet kandidata iz reda srpskog naroda odustali su od pozicije generalnog sekretara CIK-a.

Prvi generalni sekretar Centralne izborne komisije BiH, računajući od 2001. godine kada je BiH dobila Izbornu komisiju, bio je Zoran Đoković, zatim Lidija Korać, Božica Ban te Radoje Šupeta.

Generalni sekretar CIK-a nalazi se na čelu Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH. Generalni sekretar ima široka ovlaštenja. Obavlja administrativno-tehničke i stručne poslove za Centralnu izbornu komisiju BiH. Uz pomoć stručnih službi priprema mišljenja koja dostavlja članovima CIK-a

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.