ISTRAŽIVANJA

Arheolozi pronašli pet kompletnih skeleta u Milima kod Visokog

FENA

Fena

17.8.2018

Pet skeleta pronađeno je tokom arheološkog istraživanja u Milima kod Visokog, u okviru probnog istraživanja, koje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

Za manje od pola mjeseca na ovom području i okolini pronađeno je nekoliko hiljada nalaza, a voditelj projekta i Instituta Adnan Kaljanac smatra da govore o životu u srednjem vijeku, ali da postoji mogućnost i o ranijem periodu.

Kaljanac je danas u Visokom predstavio rezultate probnog istraživanja i najavio da će biti nastavljeno, zahvaljujući Općini Visoko, koja je finansijer prvih ozbiljnih istraživanja nakon tri decenije.

- Pronašli smi pet kompletnih, dobro očuvanih skeleta, i dijelove šestog. Poslali smo ih u Poljsku na DNK i nakon datuma koji nam oni dostave, nastavit ćemo i radit ćemo mnogo preciznije - rekao je Kaljanac.

Najavio je da bi lokalitet mogao biti pretvoren u nacionalni spomenik.

Sa Katedre za arheologiju sarajevskog Filozofskog fakulteta Edin Bujak je istakao da su pronašli ognjišta, nakit, skletete, staklo i druge predmete, koji precizno govore o životu, radu, običajima...

- U Milima je hiljadugodišnja historija - poručio je Bujak te dodao da su Mile značajan historijski lokalitet.

Izrazio je nadu da će ovaj lokalitet biti otkriven i istražen do kraja.

Načelnica općine Visoko Amra Babić, koja finansira aktivnosti, najavila je nastavak podrške za iskopavanja u Milima te rješavanje problema saobraćajnice koja prolazi pored lokaliteta.

Kaže da od ovog projekta očekuje mnogo, za cijelu državu.

Mile su krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Na tom mjestu je okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.