Ministar unutrašnjih poslova u manjem bh. entitetu

Lukač: Nećemo dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga u RS

Fena
17.08.2018 15:07

Foto: Dragan Lukač

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriju Republike Srpske, bez saglasnosti Vlade manjeg bh. entiteta, poručio je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. 

- Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriju Republike Srpske, koji dolaze od ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima RS, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova RS i drugih policijskih agencija u BiH - naglasio je Lukač.

On je naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH.

Lukač je pojasnio da je prema ovom sporazumu trenutno angažirano 80 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i da je MUP RS, u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spreman angažirati i dodatne snage policije Republike Srpske na zaštiti granice, saopćeno je iz MUP-a.

- Pokušaj raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritorij Republike Srpske od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva sa dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve provede s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a Republike Srpske i teritorijalnog integriteta Republike Srpske - upozorio je ministar unutrašnjih poslova RS.

Lukač je naglasio da je, u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, policija Republike Srpske nadležna za provođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriju Republike Srpske, a tako će biti i u budućnosti.

NA VRH