REAKCIJE

DW: Lobisti RS teško će narušiti američku politiku prema Balkanu, Dodik je za SAD poput ruskog trojanskog konja

Arhiv

Deutsche Welle

17.8.2018

Tokom nedavnog boravka u Vašingtonu, povodom stote godišnjice završetka Prvog svjetskog rata (1918. – 2018.), koju je organizirala Ambasada Republike Srbije u SAD, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović susrela se s prvim saradnicima predsjednika Trampa (Donald Trump) zaduženim za komunikacije, Kelien Konvej (Kellyanne Conway) i portparolom Bijele kuće Sarom Hakabi Sanders (Sarah Huckabee Sanders).

Ovo se moglo vidjeti po fotografijama, koje je objavila na socijalnim mrežama. Ne zna se ipak oko čega su i koliko dugo razgovarali. S premijerkom se fotografirao i Kori Levandovski (Corey Lewandowski), bivši menadžer Trampove predsjedničke kampanje 2016. godine. Valja napomenuti da su se ti susreti održali u "Trump" hotelu nadomak Bijele kuće. 

Prema navodima izvještača "Timesa" iz Vašingtona, premijerku Cvijanović je u svom domu u američkoj prijestonici primio bivši glavni strateg Bijele kuće Stiv Banon (Steve Bannon). Ovaj otpušteni predsjednikov savjetnik u Evropi je već držao motivirajuće govore za desno orijentirane radikalne stranke, zagovarajući populizam kakav je u Americi doveo Trampa na vlast.

Američki portal “Mother Jones” objavio je da su ulogu novih američkih lobista RS preuzeli bivši saradnici Trampove predsjedničke kampanje, Džejson Ozborn (Jason Osborne) i Majk Rubin (Mike).

Ipak, početak njihovog lobiranja došao je u nimalo dobrom času jer Vašington trenutno govori i o navodnim ruskim obavještajnim aktivnostima kroz trening paramilitarnih jedinica u RS, koje, kako se ocjenjuje, djeluju kao “Dodikove sigurnosne snage”.

Klupko se polako raspliće i navodima američkih medija da bar dvoje saradnika predsjedničke kampanje Donalda Trampa sada lobira u korist “srpske proruske separatističke partije”, kako američki portal “Mother Jones” opisuje Dodikovu SNSD. Dodik je, da podsjetimo, zbog nepoštivanja Dejtonskog sporazuma stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Promjena politike?

Zbog ovakve ocjene Dodikovog SNSD-a za predsjednika Trampa nije dobra vijest da ga povezuju sa Dodikom, odnosno njegovom “ruskom vezom”. Ovdašnji mediji analiziraju i zašto je premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović nedavno boravila u Vašingtonu. Dobro upućeni izbori tvrde da predstavnike američke administracije susrela “usput, koristeći za to promociju jedne knjige”, te ocjenjuju da za to sigurno nije odabrala najpovoljniji politički trenutak.

To da Dodikovi predstavnici lobiraju u najmoćnijoj političkoj prijestonici svijeta, u Vašingtonu, nije novost. Ali, to je prilično brizantno, s obzirom na to da se aktuelni američki predsjednik i dalje nalazi pod istragom specijalnog istražitelja (bivšeg direktora FBI-a) Roberta Milera (Mueller) zbog navodnih neprikladnih veza s Putinovom Rusijom. Osim toga američka javnost se još pita i o čemu je nedavno u Helsinkiju "u četiri oka” (samo s prevodiocima) Tramp razgovarao s Vladimirom Putinom.

Sve to izaziva zabrinutost i kod političkih aktera na zapadnom Balkanu, pogotovo zbog pregovora u vezi s međunarodnim statusom Kosova, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

Ričard Kauzlarih (Richard Kauzlarich), bivši američki ambasador u Sarajevu, sada profesor na "James Masson" Univerzitetu u Vašingtonu i ekspert za međunarodne odnose i sigurnost, u razgovoru za DW iznosi uvjerenje da lobiranje bosanskih Srba u Vašingtonu neće promijeniti stav najmoćnije zemlje svijeta prema BiH i njenom okruženju uprkos tome što malo ko može predvidjeti sljedeće Trampove poteze i što se nova geostrateška rekonfiguracija još ne da naslutiti.

Bivši ambasador SAD u BiH, Ričard Kauzlarih

- Želim biti jasan do kraja: niko ne zna kakva je vrsta dogovora postignuta između Putina i Trampa u Helsinkiju - rekao je Kauzlarih za DW i  dodao: 

- Znam da su mediji sugerirali da su SAD omekšala svoju poziciju o podjeli Kosova. I Dodik i Beograd se možda nadaju promjeni američke politike prema BiH i Kosovu zbog dogovora između Putina i Trampa. Ali, ne vidim još nikakve znake da se to događa - kaže on.

Govoreći iz osobnog diplomatskog iskustva, koje je napravio na zapadnom Balkanu i Južnom Kavkazu (bio je ambasador SAD i u Azerbejdžanu - op. aut.), Kauzlarih ističe kako ga, osim loših rusko-američkih odnosa, plaše lokalne nacionalističke tendencije, jer političari Dodikovog kova ne prezaju od dolijevanja ulja na vatru kad god im zatreba.

Srodne duše

Ovog bivšeg američkog diplomatu brinu “neka imena” Trampovih savjetnika, na koje se plaćenim lobiranjem želi ostvariti utjecaj. Kauzlarih ne isključuje mogućnost da američki lobisti mogu donekle “imati utjecaj na politiku ili najmanje otvoriti neka vrata kada su u pitanju već “tradicionalni lobistički napori iz RS”.

Drugi, dobro upućeni izvori, navode kako raniji lobistički pokušaji Banje Luke preko firme “Picard, Kentz & Rowe”, koje vodi Predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu, uglavnom nisu urodili očekivanim rezultatima.

Kauzlarih pak podsjeća da je Dodik intenzivirao svoje “neprijateljske poglede” prema Dejtonskom sporazumu, mada stalno insistira na njemu i nastavio “potkopavati Ured Visokog predstavnika u BiH”. Sve su to razlozi što mu je američko ministarstvo finansija početkom 2017. godine i nametnulo sankcije. Dodik, međutimm ne odustaje od lobiranja u Vašingtonu, kaže Kauzlaric i dodaje: “Nacionalisti kao Dodik ili mađarski Orban mogu pronaći srodne duše među nekim Trampovim savjetnicima, koji su u isto vrijeme i lobisti”.

Željka Cvijanović je nedavno boravila u Vašingtonu

Trojanski konj(i)

Osim Amerikanaca, koje brine nastavak ruskog utjecaja na ovdašnji izborni proces, kao i moguće prisustvo ruskih “trojanskih konja” u BiH, i mnogi građani SAD porijeklom iz BiH kontinuirano upozoravaju na tu Dodikovu rusku spregu na Balkanu.

U Savjetodavnom vijeću za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH – Advisory Council for Bosnia and Herzegovina), nevladinoj udrugi, koja u Vašingtonu zagovara multietničku i cjelovitu BiH, a koja njeguje dobre veze s američkim Kongresom, kažu da ih previše ne brinu novi Dodikovi lobisti, jer to uglavnom vide kao nastavak “žalosnog i uzaludnog bacanja para poreznih obveznika iz RS”. Ali, jasne su im namjere da se revidira skorija historija BiH i pokušaju relativizirati ratni zločini u RS. Kažu da zbog jasnih američkih principa “to neće proći”. Pominju i da Dodik iznova pokušava sve to politički i izborno instrumentalizirati. Dokaz tome je sramna kampanja u Narodnoj skupštini RS koja je izglasala ukidanje Izvještaja Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine.

Ajla Delkić smatra da Dodikovo lobiranje "neće proći"

Ajla Delkić, predsjednica ACBiH, za DW kaže kako u ovoj organizaciji vjeruju da, osim svih lobističkih napora iz RS, “američka pozicija oko BiH ostaje čvrsta”. Ali, ipak ih donekle brine Donald Tramp.

Ono što je novo, kaže ona, je to da neki u RS misle kako se na predsjednika Trampa može lako utjecati i da je on za njih laka meta jer brzo mijenja mišljenje. No, taj zadatak da mu promijene mišljenje, ako se čini, dobili su američki lobisti angažirani od RS.

Na ponovljeni upit DW-a, odaslan elektronskom poštom šefu Predstavništva RS u Vašingtonu Obradu Kesiću, da sve to prokomentira i uz molbu da odgovori na pitanje, koja je svrha njihovog novog lobiranja – je li to prvenstveno podizanje sankcija Dodiku, koliko se novaca izdvaja za to i, kako vide “novu” Trampovu politiku prema Balkanu – do trenutka slanja ovog izvještaja nismo dobili odgovor.

Dodikovi pomagači

Još 2014. godine, "Washington Post” je pisao da je Republika Srpska na osmom mjestu po ukupno potrošenom novcu na lobiranje u SAD. Ovaj dnevni list je tada Dodika opisao i kao "secesionistu i od Kremlja podržanog negatora genocida”. Upozorili su da lobisti američke Republikanske partije moraju biti zaustavljeni kako ne bi, radeći u korist RS, doveli u pitanje dosadašnja pozitivna dostignuća u BiH svih prethodnih američkih administracija, od Bila Klintona (Bill Clinton) na ovamo.

- Bez ikakve zadrške Sjedinjene Američke Države podržavaju integraciju BiH u EU i NATO i to se do sada nije promijenilo - tvrdi i predsjednica ACBiH i dodaje: 

- Kada je riječ o američkoj vanjskoj politici prema Balkanu, predsjednik Tramp je oko sebe okupio dobar savjetnički tim za nacionalnu sigurnost.

Ona, međutim, upućuje i na to da je sada američki fokus stavljen na politička žarišta kao što su Sirija i Sjeverna Koreja.

Bivši ambasador SAD u Sarajevu Kauzlarih pretpostavlja da je većina lobističkih napora iz RS usmjerena ka ukidanju sankcija Dodiku. Generalno gledano, dobro upućeni analitičari daju malo šansi za uspjeh novim američkim lobistima koji rade po nalogu Banje Luke. Tim lobistima, zaključuju oni, uveliko odmaže i sam Dodik koji nastavlja po starom radeći izravno protiv interesa SAD na zapadnom Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.