BAJRAM

I u Breši, u Italiji, za Bajram je kod Mehadžića mirisala potkriža

Na okupu sve generacije ( D. Stojnić)

Piše: M.Z.

21.8.2018

Nihad i Hata Mehadžić, mještani Puharske u Prijedoru, zajedno broje 30 Kurban-bajrama. Toliko su i u braku, u kojem su stekli tri prelijepe kćerke, malo nalik na majku, i četvero unučadi, od kojih najmlađi Hamza ima tek četiri mjeseca. 

Obavezno čokolada

I ovaj će dočekati u porodičnom krugu i s prijateljima. Nihad ističe da su prilično tradicionalna familija, privržena i bliska vjeri.

- Otac Smail bio je hadžija, majka Emina redovno klanja i posti. U porodici smo naučeni na ljudske, prije svega moralne vrijednosti. Onoliko koliko vjera čovjeku nalaže da bude korektan, da poštuje sve ljude oko sebe, svoje komšije... - kaže Nihad.


Dodaje da se u familiji Mehadžić, po tradiciji, bajramski ručak pravi odmah nakon bajram-namaza. Nakon toga može se nekome i otići. Mehadžići se fino obuku, svrate do čaršije, počaste se i druže s prijateljima.

Nihad se sjeća i svih svojih bajram-banki, kako ih naziva - „žući“, koje je dobivao po komšiluku. Zato ga i raduje kada mu na vrata pokucaju djeca i ona iz udaljenijih kuća, koje obavezno dariva čokoladom i ponekom parom... Za Bajram nerijetko zovu i one koji nemaju svojih bližnjih, koji su sami.

A Bajram su, prema Hatim riječima, dočekivali i dok su bili u izbjeglištvu, u italijanskoj Breši, gdje je sve mirisalo na potkrižu i ostala bosanska jela.

Osjećaj bliskosti

- Mehadžići i moji Hadžalići, a ja sam rodom iz Cazina, tamo smo u Italiji zajedno dočekivali Bajram. Nihad i ja domaćinski smo se trudili da ih sve okupimo, da djeci pokažemo porodične vrijednosti i osjećaj bliskosti - kaže Hata, koja se po povratku u Prijedor angažirala i u nevladinom sektoru.

Aktivna je u Udruženju žena Puharska, u Udruženju „Izvor“, a zajedno sa suprugom još zapjeva u horu KUD-a „Osman Džafić“.

Da budemo veseli i zdravi  

Mehadžići, oni koji žive u Prijedoru ili dođu za blagdan, za Kurban-bajram okupljaju se kod majke Emine (80). Osim sina Nihada, čija je porodica srdačno dočekala našu ekipu, majka Emina ima još jednog sina i dvije kćerke. Tu je i sedmero unučadi i petero praunučadi. 

- Dva sina žive u Prijedoru, jedna kćerka je u Sarajevu, ona je doktorica, a druga živi u Americi. Nemam nekih velikih želja, osim da svi budemo zdravi, veseli i da nam svima bude dobro - poručila je majka Emina iz najboljeg društva, praunuka Vedada i Hamze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.