BIH

Najgori mandat obilježili sukob i nerad, svoj dobro plaćeni posao neće završiti

Višemjesečni zastoji u radu

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

19.8.2018

Aktuelni saziv Parlamenta FBiH neće završiti svoj dobro plaćeni posao, nego će svojim nasljednicima ostaviti desetine nikad razmatranih zakona, pa čak i izvještaja o radu institucija iz proteklih godina, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, da se njima pozabave, ocjenjuju u Parlamentu.

Na čekanju u Predstavničkom domu tako se nalazi nekoliko akata još iz 2015. godine, kao što je izvještaj o stanju sigurnosti za tu godinu. Nerazmatrano je i nešto više od 20 akata iz 2016., veliki broj iz 2017., a i u ovoj samo pristižu.

Upravo to najbolje oslikava kako je radila federalna zakonodavna vlast posljednje četiri godine, koje i neki poslanici nazivaju najgorim i najneefikasnijim mandatom.

Konstantni sukobi

Brojni su stava da isključivu odgovornost za loše rezultate rada ove vlasti snose SDA i  HDZ BiH te njihov sukob koji je u nekoliko navrata blokirao i rad Vlade FBiH, ne samo Parlamenta FBiH.

Beganović: Česta blokada

- Nesporno je da su mandat obilježili konstantni sukobi između SDA i HDZ-a BiH, ne znam jesu li bili istinski ili fingirani. To je za rezultat imalo čestu blokadu rada Parlamenta. Čak i u ovom trenutku rad je blokiran. Glavni okidač je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH i zahtjev za smjenu Drage Puzigaće s pozicije dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda. HDZ BiH ne prisustvuje radu ni komisije ni kolegija - ističe Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Ocjenjuje da je Parlament donio dosta reformskih zakona, ali da je zbog pomenutih političkih sukoba rezultat njegovog, ali i rada Vlade FBiH, na nezavidnom nivou.

- Ne treba zaboraviti ni DF-ov izlazak iz vlasti koji je blokirao rad ovog saziva Parlamenta i Vlade na određeno vrijeme. Mi smo ušli u tu priču da bismo spasili FBiH i BiH od totalne blokade - naglasio je Beganović.

Avgust je mjesec kolektivnog godišnjeg odmora u Parlamentu, slijedi zvanična izborna kampanja, mada je ona nezvanično odavno počela, a potom idu izbori u oktobru. Stoga se očekuje da će Predstavnički dom i Dom naroda do kraja mandata održati maksimalno još dvije sjednice, ako i toliko.

Predstavnički dom: Hoće li biti više sjednica

Višemjesečni odmori i brojni protesti

Osim avgusta, parlamentarci su se samo ove godine odmarali još tri mjeseca, kada nije bilo zasjedanja zbog sukoba između SDA i HDZ-a BiH. Ovakvih višemjesečnih zastoja bilo je i u ranijim godinama.

Ostao je neusvojen niz zakona, kao što su zakoni o igrama na sreću i o šumama, koji su kamen spoticanja u odnosima između SDA i HDZ-a BiH. Do prihvatanja nekih bitnih zakona, nažalost, došlo je tek nakon protesta i pritisaka nezadovoljnih građana.

Zbog nerada, izvršna i zakonodavna vlast pred vratima je imala proteste dijaliznih bolesnika, koji su se čak bili isključili s dijalize. Protestirali su policija, penzioneri, ljekari, radnici brojnih firmi, a kontinuirano duže od godinu dana protestiraju demobilisani borci.

Teškom mukom usvojene su prijeko potrebne izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, godinama traženi Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Problemi su zabilježeni i kada je riječ o budžetu FBiH za ovu godinu koji je usvojen sa zakašnjenjem, te kod usvajanja novog Zakona o PIO. I dalje neriješen problem je zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Za to vrijeme parlamentarci nastavljaju primati visoke plaće koje s naknadama iznose barem 4.000 KM, što je skoro godišnja penzija većine penzionera u Federaciji. Dosta njih za tri godine na sjednicama nije postavilo nijedno pitanje, pokrenulo makar jednu inicijativu, a o predlaganju zakona da ne govorimo. Ima ih koji odu sa sjednice prije kraja, a poznat je i slučaj delegata Slaviše Mihajlovića, koji duže od godinu nije došao na posao i redovno prima plaću. Nezvanično, on radi u Njemačkoj.

Karajbić: Sudar interesa SDA i HDZ-a

Zlatna ribica

Dok nije bilo zasjedanja, državnu su plaću poslanici i delegati, čast izuzecima, zarađivali sjedeći u kafićima, putujući, baveći se stranačkim aktivnostima... Rijetki su radili.

Tako smo početkom marta zvali neke od njih da vidimo kako provode vrijeme s obzirom na to da već tada Predstavnički dom nije zasjedao mjesec i po dana. One koje smo dobili tvrdili su da rade i da razgovaraju s građanima iako smo ih s pozivom zatekli u kafani ili kod kuće.

Lejla Deronja-Suljić iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa ovo je prokomentirala riječima da parlamentarci imaju toliko slobodnog vremena da bi mogli negdje drugo zasnovati radni odnos te je upitna profesionalizacija njihovog angažmana u Parlamentu FBiH.

Očito ni sami parlamentarci nisu zadovoljni radom i onim što je obilježilo ovaj mandat tokom kojeg je održano najmanje redovnih sjednica i usvojeno najmanje novih zakona, a oni ključni usvajani su po hitnoj proceduri. Bilo je i „padanja“ dnevnih redova, prekida sjednica, oboren je i izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016. te je tražena i njena smjena.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a, naglasio je da svugdje u svijetu postoji sukob pozicije i opozicije, a kod nas je mandat obilježio sukob unutar pozicije, prije svega SDA i HDZ-a BiH.

- Tamo gdje su im se podudarili interesi, zakočili su rad Vlade i Parlamenta. Ovo je jedina Vlada u istoriji FBiH koja nije uputila dovoljan broj novih zakona u proceduru. Uglavnom su to bile izmjene i dopune postojećih. Nikad više nisu bili zastupljeni interesi dvije stranke nauštrb građana. SDA je ovaj mandat bila zlatna ribica HDZ-u. Mandat je obilježilo i skrivanje Reformske agende i Pisma namjere MMF-u od zastupnika. Ovo je prvi saziv Parlamenta gdje revizorski izvještaji nisu razmatrani tri i po godine iako je zakonska obaveza to raditi svake godine - zaključio je Karajbić.

Napuštanje sjednica

U relativno kratkom periodu Klub poslanika HDZ-a BiH dva je puta napustio sjednicu Predstavničkog doma i najavljivao daljnje neprisustvo, nezadovoljan koalicionim partnerom.

Prvi put su 19. decembra prošle godine napustili sjednicu jer je u dnevni red uvršten zaključak SDP-ovog poslanika Damira Mašića o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća. To je uzrokovalo i kasno usvajanje budžeta FBiH.

Potom su u julu učinili isto zbog usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i brojem mandata Parlamenta FBiH bez hrvatskih zastupnika, te i danas „važi“ njihova odluka.

Uvrede i kletve

Zasjedanja Parlamenta FBiH vrvjela su i nepristojnim ponašanjem, dobacivanjem, uvredama, pa i kletvama. Za kršenje Etičkog kodeksa niko nije kažnjen.

Tako je u januaru ove godine zastupnica SBB-a Zana Marjanović napustila nakratko zasjedanje zbog uvreda zastupnika SDA Salmira Kaplana, koji joj je, dok je govorila, iz klupe dobacivao da joj je govor patetičan. Na ovo verbalno nasilje nije reagirao predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić (SDA), ali je zato zastupnica SDP-a Mira Ljubijankić održala Kaplanu lekciju.

Ostalo je upamćeno kako je zastupnik DF-a Dževad Adžem uputio kletvu kada na sjednici u januaru nije prihvaćen njegov amandman na budžet o izdvajanju novca za djecu s autizmom.

- Dabogda oni koji odlučuju o tome imali slične slučajeve u porodici – ljut je bio Adžem.

Frcalo između Novalića i Milićević

Svađe u Vladi

 
Svađe su zabilježene i među članovima Vlade FBiH, odnosno između premijera Fadila Novalića (SDA) i Jelke Milićević (HDZ BiH), ministrice finansija.

Na sjednici Vlade u julu frcale su međusobne optužbe zbog glasanja Milićević kao člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH za odluku o raspodjeli prihoda od putarina. Zategnuto je bilo i zbog v. d. direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića.


Ipak, ministri SDA i HDZ-a BiH našli su zajednički jezik kada je u pitanju očuvanje direktora Razvojne banke FBiH Salke Selmana, kadra SDA, uprkos brojnim problemima u radu banke na koje je ukazivala i Milićević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.