BLAGDANI

Prilika za pomirenje, davanje, saosjećanje, jačanje veza i darivanje

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.8.2018

Muslimani širom svijeta u utorak, 21. avgusta, obilježavaju prvi dan Kurban-bajrama.

Bajram-namaz klanjat će se u stotinama džamija i mesdžida širom naše zemlje, a centralna bajramska svečanost za područje Rijaseta Islamske zajednice u BiH bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram-namaz će predvoditi i hutbu kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajramske čestitke

Iz Muftiluka sarajevskog saopćeno je da će se sabah-namaz klanjati u 5.20 sati, a bajram-namaz u 6.35 sati.

Centralna bajramska svečanost za područje ovog muftiluka bit će održana u Sultan Fatihovoj džamiji, a bajram-namaz predvodit će muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

Tradicionalno, reisu-l-ulema IZBiH prvog dana Bajrama dočekuje goste i prima čestitke u Rijasetu, a povodom ovog blagdana bude organiziran i prijem za zvanice iz vjerskog, političkog, kulturnog života BiH te za predstavnike diplomatskog kora u našoj zemlji.

Centralne bajramske svečanosti bit će organizirane i u muftilucima širom BiH. Tako je Muftijstvo travničko objavilo da će glavna bajramska svečanost za vjernike s tog područja biti održana u Islamskom centru na Kalibunaru u Travniku.

Hutbu će kazivati i bajram-namaz predvoditi muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

Iz Muftiluka tuzlanskog objavili su da će Centralna bajramska svečanost biti održana u džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli. Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Obilazak mezarja

Nakon klanjanja bajram-namaza obilaze se mezarja i šehitluci, a potom vjernici vrše pripreme za prinošenje žrtve - kurbana. Tim činom manifestira se spremnost na požrtvovanje zarad očuvanja uzvišenih principa islama, ali i spremnost na davanje i pomaganje siromašnima. Upravo se njima prvenstveno i dijeli kurbansko meso.

Ovaj muslimanski blagdan zove se još i Hadžijski bajram, jer ga određuje i odlazak vjernika na hadž u Saudijsku Arabiju. Bajram je i prilika da muslimani koji su u zavadi pruže jedni drugima ruku pomirenja, da se onima koji su iz nekog razloga u žalosti olakša, a da se porodične i prijateljske veze dodatno ojačaju iskazivanjem ljubavi, poštovanja i pažnje. Uobičajeno je darivanje, naročito djece, bajramlukom.

Sve hadžije iz BiH dobro

Uoči i u dane Kurban-bajrama svake godine nekoliko miliona muslimana iz svih krajeva svijeta odlazi u časna mjesta Meku i Medinu kako bi obavili petu islamsku dužnost, hadž.

Na hadžu je ove godine 1.680 vjernika iz BiH. Oni su proteklih dana obavili sve pripreme za izlazak na Arefat i završne obrede hadža, saopćeno je iz Ureda za hadž Rijaseta IZBiH. Također, saopćeno je da su sve hadžije iz BiH uglavnom dobro, a da određeni broj osjeća manje tegobe zbog za njih neuobičajenih klimatskih uvjeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.