GORAŽDE Inspekcijske službe deponiju zatvarale u nekoliko navrata

Ekološka bomba u naselju nakon što je ugašen požar na deponiji Šišeta

Stanovnici mjesnih zajednica već godinama protestiraju zbog odlaganja smeća iznad grada

A. BAJRAMOVIĆ
20.08.2018 20:12

Foto: U svakom trenutku može doći do ponovnog paljenja metana koji sadrži svaka deponija

Požar na divljoj deponiji Šišeta u Goraždu ugašen je nakon nekoliko dana. Radnicima  Komunalnog preduzeća "6. mart" i pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde u pomoć je upućena i mehanizacija firme "Okac", pa su nakon neuspješnog gašenja vodom u početku, ogromne količine smeća koje je gorjelo na kraju zatrpane zemljom.  

  • S akcije gašenja deponije: Kamionima navlačili zemlju i posipali smeće
    S akcije gašenja deponije: Kamionima navlačili zemlju i posipali smeće

Zahtjev vlastima

- Deponija je ne samo ugašena nego je ovaj dio koji je gorio sada i konzerviran, tako da neće biti negativnih utjecaja na okoliš. S obzirom na to da je ovo divlja deponija i da je treći požar za osam godina, mislim da to nije mnogo - kazao je direktor preduzeća "6. mart" Sadik Silajdžić.

Kakvi su efekti odluke od prije osam godina da se na lokalitetu Šišeta započne odlaganje smeća, trebaju kazati stručnjaci i ovakav zahtjev gradskim vlastima narednih će dana uputiti iz Mjesne zajednice (MZ) Goražde 2.

Proteklih dana, kaže predsjednik Savjeta MZ Goražde 2 Alen Selimović, stanovnici ove, ali i drugih mjesnih zajednica već godinama protestiraju zbog odlaganja smeća iznad grada. 

  • Selimović: Savjet stručnjaka
    Selimović: Savjet stručnjaka

Inspekcijske službe deponiju Šišeta zatvarale su u nekoliko navrata, ali je ona i dalje u funkciji, a prošle godine objavljen je i izvještaj da se u oborinskim vodama koje protječu kroz deponiju nalaze nedozvoljene količine žive, olova, mangana i bakra.

Niz oboljenja

- Kada su velike vrućine, nesnošljiv je smrad i dim, a u posljednjih nekoliko dana došlo je do erupcije. Najteže je ljudima koji žive u naselju sagrađenom ispod same deponije, jer se toksične vode ulijevaju u izvore, Šišetski, a onda i Podhranjenski potok. Zatražio sam savjet stručnjaka. Upozorili su na koncentraciju dioksina u dimu sa zapaljene deponije. To je jedan od najtoksičnijih spojeva koji može izazvati niz različitih oboljenja – kaže Selimović.

  • Silajdžić: Deponija konzervirana
    Silajdžić: Deponija konzervirana

S obzirom na to da se ova deponija nije redovno zasipala zemljom, da nema cijevi za oslobađanje plinova iz dubine odlagališta, u svakom trenutku, ističe Selimović, može doći do ponovnog paljenja metana koji sadrži svaka deponija.

Ništa od investicije 

Dvije godine nakon potpisivanja sporazuma s predstavnicima „Bahrein Management centra“, kojim je obećana gradnja sanitarne deponije na Trešnjici, svima je jasno da od basnoslovne investicije od 43 miliona KM nema ništa. Iz Gradske uprave najavili su da bi odlaganje smeća na toj lokaciji, ipak, moglo početi za oko dva mjeseca. Tako bi Goražde, nakon sadašnje u Šišetima, moglo dobiti još jednu ekološku bombu u blizini grada.

NA VRH