UPOZORENJE

Mujo Hadžiomerović: Sraman je čin dirati rane Bošnjaka negiranjem genocida u Srebrenici

Konačnu riječ će dati Ustavni sud RS

Arhiv

Fena

20.8.2018

Šef Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović upozorio je danas da je sraman čin ponovo dirati rane Bošnjaka negiranjem genocida u Srebrenici. 

- Predsjedniče i premijerko RS, je li ovo bajramska čestitka Bošnjacima – upitao je Hadžiomerović, ukazujući da su neprihvatljive odluke srpskih predstavnika vlasti u tom bh. entitetu, koji žele poništiti Izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004.

Time se, dodaje, narušava Poslovnik, zakon i Ustav tog entiteta.

Nakon što je danas Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključake u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, Hadžiomerović je dodao da se iz presuda zna kakva je bila uloga vlasti RS u događajima u Srebrenici.

- I onda da mi vjerujemo izvještajima koje oni najavljuju da će sačiniti njihove komisije. To je sramno - dodao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Postavio je i pitanje treba li svaki put uoči izbora otvarati teme poput referenduma u RS ili sada Srebrenice.

- To je najgori čin ponovnog kopanja rana onih koji su najviše stradali. Bolesni umovi su doveli do agresije na BiH i počinili genocid. Oni i negiraju genocid i skrivaju masovne grobnice – rekao je Hadžiomerović.

Također, pita srpske predstavnike vlasti u RS o kakvoj objektivnoj komisiji za Srebrenicu govore, kada su međunarodni sudovi najobjektivnija komisija, budući da su imali sve činjenice i dokaze te dali presude o događanjima na tom prostoru.

- Na kraju imamo kao dokaze i Potočare, Veljake, Rakitu...I šta još treba da bi oni progledali - kazao je Hadžiomerović.

U zaključcima, koji su usvojeni 14. avgusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije Domovina, odbacuje se spomenuti izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage.

Nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na skupštinske zaključke, uslijedit će usaglašavanje na Vijeću naroda te Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS, a ukoliko ne bude dogovora, o njima će konačnu riječ dati Ustavni sud RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.