BAJRAM

Muftija Aziz ef. Hasanović iz harema Kabe u Meki: Ne pravimo razlike među ljudima

Bajram šerif mubarek olsun svima vama iz najodabranijeg mjesta

Aziz ef. Hasanović

Avaz.ba

20.8.2018

Poštovana braćo i sestre,

Pred nama je još jedan veliki blagdan - Kurban-bajram. Za njega se vezuju dvije značajne institucije u islamu, a to su: kurban (prinošenje žrtve) i hadž (hodočašće u Meku i Medinu). Kurban je obaveza koja je propisana svake godine vjernicima koji su u mogućnosti, a hadž spada u obaveze jednom u životu. Kao vjernici i vjernice moramo uzimati poruke iz ova dva ibadeta (obavezna obreda). Prinošenje žrtve (kurban) povezuje nas sa Ibrahimom a.s. (Abrahamom), koji je pokazao najveći stupanj pobožnosti i predanosti Bogu i na tom putu bio spreman žrtvovati vlastitog sina Ismaila. Svevišnji Bog šalje zamjenu za sina i čini obavezujućim, otada do danas, prinošenje žrtve (kurban). Iz ovog postupka razvidno je da kurban štiti ljudske živote i rasterećuje dunjalučke brige onima koji ga žrtvuju. Iz svakog propisa o kurbanu imamo šta naučiti. Iz podjele kurbana vidimo upućenost na bližnjeg, susjeda i one koji su u potrebi. Time se jasno vidi izražena socijalna dimenzija islama koji ne gleda ljude po njihovom porijeklu, vjeri, naciji, boji kože, spolu ili bilo čemu drugom već gleda čovjeka kroz prizmu odanosti Bogu, spremnosti na žrtvu, jačanju obiteljskih i susjedskih odnosa i pomoć onima koji su u potrebi. To moramo naučiti i primijeniti iz institucije kurbana.  

Hadž predstavlja sveislamski kongres Ummeta. Na njemu se okupi više od pet miliona muslimana iz cijeloga svijeta. Hvala Allahu dž.š. da su među njima i muslimani iz naše zemlje. Hadž ima jasno definirane propise obavljanja iz kojih moramo uzeti poruke:

1. Nasušna potreba jedinstva muslimana. Nažalost, muslimani su danas kurban-žrtva raznih svjetskih igara. Ovo je prigoda da se preispitamo zašto?! Toliko muslimanske krvi danas teče ponajviše uzrokovane od samih muslimana da zabrinjava sve razumne ljude bez obzira kojoj vjeri pripadaju i zbunjuje cijelo čovječanstvo. Migrantska kriza uzrokovala je mnoge nedaće kako onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i domove tako i onima koji stoje pred izazovom kako se prema njima odnositi. Neusporedivo je to stavljati u istu kategoriju. Niko svoj dom, obitelj, domovinu ne napušta bez velikog razloga a on je sačuvati vlastiti život i krenuti glavom bez obzira u veliku neizvjesnost. Broj onih koji poginu na tom putu ogromno je velik. Mediteran je za neke destinacija za odmor i uživanje a za neke je postao grobište. Nažalost, migrantska kriza podijelila je političku pozornicu Evrope i nekima dala materijala da razvijaju antiislamsku i antimuslimansku retoriku kako bi na taj način potakli islamofobiju i time stjecali određene političke poene i osvajali vlast. Nerijetko čujemo da je riječ o smišljenom planu i zavjeri protiv Evrope i želji da se islamizira Evropa. To čine oni koji žele doprinijeti rastu islamofobije i otežavati migrantima i svim muslimanima koji žive u Evropi. Ako bi i bila istina to što oni govore znajmo da se taj plan nije kovao na Istoku već na Zapadu.

2. Slika Arefata bez dunjalučkih razlika. Dan uoči Bajrama svi hodočasnici izlaze na brdo Arefat, odakle je počeo ovozemni – dunjalučki život u istim bijelim odjelima (ihramima) čime se brišu sve dunjalučke razlike u pogledu bilo kakvog statusa bilo da je riječ o materijalnom, društvenom, socijalnom itd. To je Božija poruka svima nama da ne pravimo razlike među ljudima po bilo kakvom kriteriju osim po bogobojaznosti jer Svevišnji kaže „INNE EKREMEKUM INDALLAHI ETKAKUM“, što znači, „Kod Allaha su najbolji oni koji su bogobojazni.“

3. Institucija kurbana i hadža imaju zajedničku misiju, a ona je razvijati nadu i optimizam u bolje sutra. Svevišnji Allah nikada nije ostavio iskrenog vjernika bez Svoje pomoći. Naše je da uradimo ono što je do nas a Allahova pomoć i nagrada je sigurna.

Naši centri i naše džamije su naša ogledala. Jedan prekrasan centar trenutno radimo u Sisku. Pozivam vas da današnjim prilogom na sergiji pomognete izgradnju Islamskog centra u Sisku. To je naše ogledalo na dunjaluku a naša kuća hlada u džennetu.

Braćo i sestre, svima vama želim čestitati nastupajuće bajramske dane s dovom Uzvišenom Allahu dž.š. da nam primi sve naše ibadete i naša dobra djela. Bajram šerif mubarek olsun svima vama iz najodabranijeg mjesta na zemaljskoj kugli iz harema Kabe u Meki.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.