KURBAN-BAJRAM

Srebrenica: Bajram-namaz klanjan u deset obnovljenih džamija

S. Sm.

21.8.2018

Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica bajram-namazi klanjani su u deset od 22 obnovljene džamije u ovoj općini. 

Osim centralne bajramske manifestacije, koja je održana u Bijeloj džamiji u gradu, bajramski namazi klanjani su još i u Potočarima, Sućeskoj, Osmačama, Slapovićima, Osatu, Dobraku, Daljegošti, Liješću i Luci, najudaljenijem selu ove općine. 

Uz stalnih šestoricu imama, angažirana su još četvorica, koji su predvodili bajramske namaze u mjestima gdje se zbog malog broja džematlija ne obavljaju svakodnevni namazi.

Nakon što je na centralnoj bajramskoj svečanosti u Bijeloj džamiji, prije bajram-namaza, glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić objasnio je način klanja kurbana i upozorio vjernike da zbog velike vrućine vode računa o spremanju kurbanskog mesa, a kožice, koje će biti dostavljane na nekoliko punktova i prostorijama Islamske zajednice u gradu, dobro posole - istakao je ef. Peštalić.

- Nemojte za vrijeme blagdana zaboraviti roditelje, rodbinu, prijatelje i komšije bilo koje vjere, a posebno stare i iznemogle i šehidske majke, kojima nema ko vrata otvoriti - naglasio je u bajramskoj hutbi Peštalić.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.